Foto: Fotograf: Jorunn G. Solli

Flag icon Flag icon

Oterholm, Anne

Førsteamanuensis
Kunstakademiet
CV

Anne Oterholm arbeider som skjønnlitterær forfatter. Er utdannet cand. philol, hovedfag i fransk, litterær, fordypning ved universitetet i Oslo (1994). Hovedfagsoppgaven var en analyse av Marguerite Duras sin tekst Détruire, dit-elle.

Oterholm debuterte i 1995 med romanen ikke noe annet enn det du vil, og har samlet ti skjønnlitterære utgivelser, 9 romaner og en gjendiktning, bak seg.

De siste årenes utgivelser:

  • 2015    Liljekonvallpiken utgitt på Oktober forlag (roman, nominert til Brageprisen)
  • 2017    Himlenes bok utgitt på Oktober forlag (dikt, gjendiktet fra fransk Le livre des ciels av Leslie Kaplan utgitt på Éditions P.O.L 1983)
  • 2018    Løgnhals (roman) utgitt på Oktober forlag

Oterholm arbeider for tiden med sin tiende roman. Denne har ingen arbeidstittel.

Oterholm deltar i og har det faglige ansvaret for den samlede undervisningen ved forfatterstudiet som består av skriveverksted, teoriundervisning og individuell veiledning. Har sammen med Morten Wintervold også hatt ansvaret for utvikling av ny studieplan i forbindelse med revisjon av forfatterstudiet, hvor forfatterstudiet i en prøveordning utvides fra to til tre årsstudier. Vedtatt 3. november 2017 av styret ved Det kunstfaglige fakultet.

Oterholm har tidligere vært gjestelærer både ved Skrivekunstakademiet i Hordaland og ved Forfatterstudiet ved Universitetet i Sørøst-Norge. Hun var leder for Den norske Forfatterforeningen i perioden 2005-2012. Siden er hun oppnevnt som medlem av Norsk Kulturråd (2014), gjenoppnevnt i 2018, og da også valgt til nestleder (perioden løper til 2022). Hun har vært leder av Norsk Kulturråds faglige utvalg for litteratur siden 2014. Har ved to anledninger også vært medlem av fagutvalget for Kulturrådets forsøksordning for prosjektstøtte kunst- og kulturkritikk.