Senter for samiske studier

Sesam i media

Hva skjer

Samisk språkteknologi kan berge tusenvis av språk

90 prosent av verdens 7000 språk kan ikke brukes på mobiltelefoner, datamaskiner og i sosiale medier. UiT har utviklet språkteknologi som løser problemet.

27.06.19

– Verdens mest spennende grense

– Grensen mellom Russland og Norge er grenseløst spennende, mener UiT-forsker Bjarge Schwenke Fors. Nå skal han lede Barentsinstituttet ved UiT i Kirkenes.

29.05.19

Et arktisk universitet på tur i sør

«Dette er et historisk øyeblikk». Slik starta dr Chirotaw, president ved Universitetet i Dilla i Etiopia, møtet med Senter for samiske studier 16. mai. Møtet i Dilla var den offisielle åpninga av det NORPART-finansierte samarbeidsprosjektet mellom institusjonene.

20.05.19

Trump wall might isolate Norway too

– President Trump is declaring a national emergency in order to build what he sees as a his “political monument” along the Mexican border, a decision which will also affect Norway and the Arctic, says Marc Lanteigne, expert on foreign security issues and political science at UiT The Arctic University of Norway.

15.02.19

GENI-master endorsed by UArctic

This is the highest rating a master program can get, and has only been given out once before in the history of the circumpolar organization.

08.02.19

Vil ha flere UiT-forskere til Frankrike

Det Norske Universitetssenter i Paris lokker med stipender for å få flere UiT-forskere til Frankrike. – Vi har hatt stor nytte av senteret, sier Linda Nesby i forskningsgruppen HAS.

22.01.19

Sesam bloggSesam-bloggen på forskning.no