Senter for samisk helseforskning i media

Vold og overgrep i samiske samfunn har vært et aktuelt tema de siste årene. Data om forekomsten av vold og overgrep er hentet fra SAMINOR 2, trinn 1 – spørreskjemaundersøkelsen som er innsamlet av Senter for samisk helseforskning. Her er lenker til noen av sakene:

Ann Ragnhild Broderstad er intervjuet på UNN sine nettsider angående den kommende SAMINOR 3: SAMINOR tar tempen på folkehelsa i nord 13.06.2019

I anledning samenes nasjonaldag, har Diabetesforbundet fokus på diabetesforekomsten blant samer: Mye diabetes i den samiske befolkningen. 6/2 2018.

Det var en gang et samefolk som ville våke over egen helse. SSHFs faglige leder Ann Ragnhild Broderstad har skrevet på Det helsevitenskapelige fakultets blogg. 27/12 2017.

Hvorfor er det mer diabetes i samiske områder? Intervju med Ann Ragnhild Broderstad, SSHFs faglige leder og leder av SAMINOR-undersøkelsen. 6/2 2017.

Verdens sunneste kjøtt? Vår forsker Ammar Eltayeb Ali Hassan har blitt intervjuet av Nordlys. 1/12 2016.

17.–18. november 2016 arrangerte SSHF konferansen «Gozihit dearvvašvuođadili – Våke over helsa». I den forbindelse ble det medieoppslag:

Samer og andre urfolk lever kortere NRK Troms og Finnmark 26.04.2016

Alarmerende funn - Nesten hver tredje mann og kvinne som deltok i Helse- og livsstilsundersøkelsen 2013 i Storfjord lider av fedme iStorfjord 06.04.016

Reinkjøtt ut i verden - hva sier britene til å spise reinkjøtt

NRK Oddasat TV stiller spørsmål om overvekt i Sapmi og har invitert Ann Ragnhild Broderstad i studio (11. november 2015). Hun er faglig leder og prosjektleder for Helse- og levekårsundersøkelsen SAMINOR.

NRK Sápmi (publisert 4. november 2015). - Her sliter mange med fedme og diabetes. Presentasjon av rapport fra Helse- og levekårsundersøkelsen SAMINOR 2 klinisk i Kautokeino.

NRK Sápmi (publisert 17.september 2015). - Det er få forskjeller når vi sammenligner samer og ikke-samer.  Lansering av populærvitenskapelig artikkelsamling i forbindelse med forskningsdagene i Finnmark

Inger Dagsvold har disputert for ph.d.-graden i Helsevitenskap.

Vi i Senter for samisk helseforskning gratulerer Inger Dagsvold med ph.d.-graden i helsevitenskap. Inger disputerte den 18. oktober 2019 med avhandlingen “Cultural adaption of mental health services to the Sami. A qualitative study on the incorporation of Sami language and culture into mental health services.”

24.10.19

Muligheter for forsknings- og utdanningssamarbeid innen urfolkshelse

22. og 23. august hadde Senter for samisk helseforskning (SSHF) besøk av prodekan Donald K. Warne fra Universitetet i Nord-Dakota (UND) og professor Pål Davidsen fra Universitet i Bergen (UiB). I løpet av to produktive dager, diskuterte vi muligheter for samarbeid mellom våre institusjoner.

29.08.19

Gjesteforelesning av professor Donald K. Warne

Senter for samisk helseforskning får besøk av professor Donald K. Warne fra Nord-Dakota. I den forbindelse inviterer vi til åpen gjesteforelesning 22. august kl. 13-15, Auditorium 2, U6.A2A, MH Øst. Forelesningen har tittelen “American Indian Public Health: History, Current Issues, and Promising Practices”. Alle er hjertelig velkommen! Les mer HER.

13.08.19

SAMINOR tar tempen på folkehelsa i nord.

Planlegginga av SAMINOR 3 starter nå for alvor

14.06.19