Senter for samisk helseforskning i media

Vold og overgrep i samiske samfunn har vært et aktuelt tema de siste årene. Data om forekomsten av vold og overgrep er hentet fra SAMINOR 2, trinn 1 – spørreskjemaundersøkelsen som er innsamlet av Senter for samisk helseforskning. Her er lenker til noen av sakene:

 

Ann Ragnhild Broderstad er intervjuet på UNN sine nettsider angående den kommende SAMINOR 3: SAMINOR tar tempen på folkehelsa i nord 13.06.2019

 

I anledning samenes nasjonaldag, har Diabetesforbundet fokus på diabetesforekomsten blant samer: Mye diabetes i den samiske befolkningen. 6/2 2018.

Det var en gang et samefolk som ville våke over egen helse. SSHFs faglige leder Ann Ragnhild Broderstad har skrevet på Det helsevitenskapelige fakultets blogg. 27/12 2017.

Hvorfor er det mer diabetes i samiske områder? Intervju med Ann Ragnhild Broderstad, SSHFs faglige leder og leder av SAMINOR-undersøkelsen. 6/2 2017.

Verdens sunneste kjøtt? Vår forsker Ammar Eltayeb Ali Hassan har blitt intervjuet av Nordlys. 1/12 2016.

17.–18. november 2016 arrangerte SSHF konferansen «Gozihit dearvvašvuođadili – Våke over helsa». I den forbindelse ble det medieoppslag:

Samer og andre urfolk lever kortere NRK Troms og Finnmark 26.04.2016  

Alarmerende funn - Nesten hver tredje mann og kvinne som deltok i Helse- og livsstilsundersøkelsen 2013 i Storfjord lider av fedme iStorfjord 06.04.016

Reinkjøtt ut i verden - hva sier britene til å spise reinkjøtt

NRK Oddasat TV stiller spørsmål om overvekt i Sapmi og har invitert Ann Ragnhild Broderstad i studio (11. november 2015). Hun er faglig leder og prosjektleder for Helse- og levekårsundersøkelsen SAMINOR.

NRK Sápmi (publisert 4. november 2015). - Her sliter mange med fedme og diabetes. Presentasjon av rapport fra Helse- og levekårsundersøkelsen SAMINOR 2 klinisk i Kautokeino.

NRK Sápmi (publisert 17.september 2015). - Det er få forskjeller når vi sammenligner samer og ikke-samer.  Lansering av populærvitenskapelig artikkelsamling i forbindelse med forskningsdagene i Finnmark


Hva skjerNyheter
Gjesteforelesning av professor Donald K. Warne

Senter for samisk helseforskning får besøk av professor Donald K. Warne fra Nord-Dakota. I den forbindelse inviterer vi til åpen gjesteforelesning 22. august kl. 13-15, Auditorium 2, U6.A2A, MH Øst. Forelesningen har tittelen “American Indian Public Health: History, Current Issues, and Promising Practices”. Alle er hjertelig velkommen! Les mer HER.

13.08.19

SAMINOR tar tempen på folkehelsa i nord.

Planlegginga av SAMINOR 3 starter nå for alvor

14.06.19

Å bryte tausheten om vold

Årets fredspris viser at åpenhet og formidling om vold og seksuelle overgrep er grunnleggende for å skape et bedre samfunn for alle. Det gjelder i alle kulturer – også her hjemme. Forsker Astrid Eriksen ved Senter for samisk helseforskning har skrevet debattinnlegg i Nordnorsk debatt.

13.12.18