Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Fikk bakkestasjon i gave

Det er heller sjelden noen overrekker deg gaver med kran. Så er det ikke hver dag du får en bakkestasjon i gave. 


Espen Viklem Eidum 02.09.2019 14:54   (Sist oppdatert: 03.09.2019 11:09)

- Denne stasjonen vil vi kunne lære mye av og i tillegg ha det artig med, sier en særdeles fornøyd Arne Bjørk, førstelektor ved satellitteknologiutdanningen ved UiT i Narvik. Tilveksten til utdanningen kommer fra KSAT (Kongsberg Satellite Services), som er en verdensledende tjenesteleverandør for mottak av satellittdata og med hovedkontor i Tromsø.
- UiT var frampå overfor KSAT og antydet at vi ville ha stor glede av å overta en av de mange bakkestasjonene de har. Responsen var da også positiv. KSAT ser verdien av vår utdanning og fant en løsning på forespørselen. Nå har vi da rigget opp en bortimot komplett bakkestasjon som en gave fra dem, sier Bjørk.

Nyeste tilskuddet til utdanningen er en gave fra Kongsberg Satellite Services (KSAT), som er en verdensledende tjenesteleverandør for mottak av satelittdata - og med hovedkontor i Tromsø.
- UiT har vært frempå hos KSAT og antydet at vi ville ha stor glede av å overta en av de mange bakkestasjoner de har. Du kan gjerne si at KSAT ser verdien av det vi driver med her og fant en løsning på henvendelsen. Nå har vi da rigget opp en bortimot komplett bakkestasjon som en gave fra dem, sier Arne Bjørk, førstelektor ved Institutt for elektroteknologi, som satellitteknologiutdanningen tilhører. Han er svært fornøyd med gaven fra KSAT: 
- Denne stasjonen vil vi kunne lære mye av og i tillegg ha det artig med.
Med bakkestasjonen på plass og operativ kan studentene ved satellitteknologiutdanningen ta ned blant annet multispektrale bilder, for eksempel fra NOAA-satellitter (National Oceanic and Atmospheric Administration) som bokstavelig talt er i vinden i forbindelse med orkanen Dorian som nå rammer deler av østkysten av USA. 

Selve antennen ble heist på plass på taket ved UiT i Narvik tidlig i sommer.

Kontrollrommet til bakkestasjonen, slik det skal rigges i høst. 

- Studentene er svært entusiastiske til dette og har gjort en stor jobb med å planlegge og gjennomføre demontering av stasjonen i Grimstad og montering av plattform, antenne, kabler og tilrigging av kontrollrommet her ved UiT Narvik, sier Bjørk. Nå er alt i drift, inkludert antennekontrolleren for styring av antennen i alle retninger. Det eneste som foreløpig ikke er på plass er mottakerenheten. Den skal det jobbes med i høst.  

- Ovenfor biblioteket skal vi i tillegg rigge opp kontrollrommet, der en stor del av inventaret allerede er på plass. Dette blir heftig! sier en entusiastisk Arne Bjørk.

 UiT i Narvik tilbyr både bachelorutdanning innen satellitteknologi samt master Aerospace Controll Engineering.