Har sikret viktig del av Narviks skolehistorie

- Det er vel like før vi også havner i en monter her, ler pensjonert overingeniør Jørn Bergvill. Sammen med tidligere kollega Kjell Ellingsen har han tømt skuffer og skap på elektronikk-labene ved IVT-fakultetet for gammelt utstyr. Nå stues alt bort i forbindelse med ombyggingen ved UiT i Narvik.

Espen Viklem Eidum 11.04.2019 09:40   (Sist oppdatert: 11.04.2019 09:43)

Kjell Ellingsen (tv) og Jørn Bergvill har sammenlagt 70 år bak seg ved det som i dag er Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved UiT i Narvik. I vinter har de bidratt til å sikre verdifullt materiale helt tilbake fra den gang Narvik var en fersk utdanningsby for ingeniører. Foto: Espen Viklem Eidum

Laboratoriene flytter over i nye lokaler når ombyggingen ved UiT i Narvik nå starter opp. Flyttejobben utløste tidenes ryddesjau og midt i det hele har altså Jørn Bergvill og Kjell Ellingsen stått i vinter. De har katalogisert og gitt beskrivelser på alt fra en tysk lufttrykkmåler fra andre verdenskrig til de første datamaskinene innkjøpt ved tidligere «Tekniker`n». Mer enn 200 gjenstander er nå registrert.

Kvantesprang

- Vi har utstyr her fra da elkraft ble opprettet som studieretning tilbake i 1955, ja, faktisk enda eldre. Det er jo flott at dette blir tatt vare på nå. Her snakker vi absolutt om en viktig del av Narviks historie, sier Bergvill og Ellingsen med henholdsvis 41 og 29 år bak seg ved det som i dag er Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi ved UiT i Narvik.
Så peker de også på den kolossale utviklingen på elektronikkområdet «bare» fra begynnelsen av 1970-tallet da elektronikk ble en del av studietilbudet i Narvik og fram til i dag.

- Vi snakker nærmest om kvantesprang. Og vi trenger ikke en gang gå så langt tilbake i tid som 1970. Vi hadde Commodore 64 i undervisningen her på 1980-tallet. Det er jo lysår bak den datakraften du bærer med deg i mobiltelefonen din i dag, sier Bergvill.

Håndlaget

Elkraft har det vært undervist i siden 1955 i Narvik. Og Ellingsen og Bergvill fremhever kvaliteten på både utstyret og dets «innpakning» fra den gang da. Oppbevaringskassene er håndlaget i mer edle tresorter, instrumentene ofte langt unna masseproduserte.

- Mye av dette er virkelig forseggjort, sier de.

I den katalogførte samlingen inngår også de første datamaskinene som kom til den tidligere ingeniørhøgskolen, som for øvrig var en av de første høgskolene som fikk eget dataanlegg fra Norsk Data. Det skjedde tidlig på 1970-tallet, og altså på den tiden Jørn Bergvill ble ansatt ved skola.

- Jeg må jo si at det har vært en fantastisk arbeidsplass. Jeg har fått leke med de tingene jeg har villet leke med, ler han.

Labutstyret fra den gang da blir stuet bort i ombyggingsperioden. Hva som skjer med utstyret i ettertid er ikke avklart. Men Ellingsen og Bergvill er klar på at «duppedittene» definitivt er en del av Narviks historie som et nordnorsk kraftsenter for ingeniørutdanning.
- Vi burde vel kanskje høre med Ofoten Museum om det kan være interesse derfra for å overta noe av dette, sier de.