Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

- Nå har vi muligheten. Da er det jo bare å ta den

- Vi  gjør det rett og slett fordi vi har muligheten til å reise ut som studenter, sier Mathias Sæterbø (24), Hans Ivar Arumairasa (25) og Halldor Arnarson (23). De tre masterstudentene fra Institutt for industriell teknologi ved UiT i Narvik, er nå klare for fire måneders utvekslingsopphold ved prestisjetunge Beijing Institute of Technology (BIT).


Espen Viklem Eidum 20.02.2019 12:22   (Sist oppdatert: 20.02.2019 14:12)

De tre UiT-studentene Mathias Sæterbø (rød genser), Hans Ivar Arumairasa og Halldor Arnarson er flankert av Tor-Arne Jenssen (th), Seksjon for internasjonalt samarbeid, Wei Deng Solvang, instituttleder Institutt for industriell teknologi og Hao Yu, stipendiat ved Institutt for industriell teknologi. Foto: Espen Eidum

Det er ikke hverdagskost at UiT-studenter velger Kina som destinasjon for utveksling. I 2018 hadde UiT to studenter ved Peking University Law School (jus) og en student ved Thinghua University (økonomi). I år er det kun de tre masterstudentene fra UiT i Narvik. Og faktisk er det nesten 20 år siden forrige gang studenter fra Narvik dro på utvekslingsopphold den veien.

Semesterstart

De tre studentene fra Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT-fak) lar seg imidlertid ikke stresse verken av avstand, møtet med en ny kultur eller en ny studiehverdag.
 - Vi har vel alltid hatt lyst til å legge inn et utenlandsopphold under studiene. Nå har vi muligheten, og da er det jo bare å ta den, sier de tre, som til daglig går siste året på master Industrial Engineering.

I dag, onsdag 20. februar, satte de seg på flyet til Kina. Torsdag er det semesterstart ved universitetet i Beijing. Da venter også tre veiledere fra BIT på UiT-studentene.

Hege Kristin Widnes, Seksjon for internasjonalt samarbeid. 

Vil du vite mer om utveksling? Sjekk UiTs utvekslingsportal
 
Ifølge instituttleder Wei Deng Solvang ved Institutt for industriell teknologi har det statlige Beijing Institute of Technology rundt 25.000 studenter på alle nivåer mellom bachelor og PhD. Om lag 1.000 av disse er internasjonale studenter.

UiT og BiT med samarbeidsavtale

Den første kontakten mellom UiT og BiT ble opprettet under Internasjonaliseringskonferansen 2018. Den ble avholdt i Bodø i mars i fjor i regi av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku). Der var også en stor delegasjon fra en lang rekke kinesiske universiteter.
Før jul i fjor undertegnet så UiT ved rektor Anne Husebekk en samarbeidsavtale med BIT. Og i januar var Solvang selv, sammen med kollega Hege Kristin Widnes fra Seksjon for internasjonalt samarbeid, i Beijing for å legge til rette for et utvekslingsopphold for både disse og kommende studenter. 
En måned senere reiser altså de første av sted.

Eget stipend for UiT-studenter

- BIT satser på internasjonalisering og har uttrykt stor interesse for å ha studenter fra UiT på utveksling. Blant annet tilbyr de et eget stipend for UiT-studenter, forteller Solvang. Masterstudentene som nå reiser fra Narvik får gratis bolig i Beijing. De betaler heller ingen studieavgifter for semesteret ved BIT. Med de tre masterstudentene som nå drar til Kina, håper Solvang at også andre ser de mulighetene et utvekslingsopphold gir.
- Et studieopphold i utlandet kan gi deg økt utbytte av utdanningen du er i gang med. Utveksling kan også ha en positiv effekt på jobbmulighetene dine, ikke minst fordi du i tillegg til faglige ferdigheter tilegner kulturkunnskap og utvikler personlige egenskaper som gjør deg mer attraktiv ovenfor fremtidige arbeidsgivere, sier Wei Deng Solvang.