Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

– Vemodig at studietida på UiT er over

Ingrid Skjelmo – inntil i fjor høst jusstudent og aktiv politiker i kommunestyret i Tromsø –  ble fredag uteksaminert jurist i en høytidelig seremoni med 33 medstudenter på UiT. Det synes hun var både fint og vemodig.


Trude Haugseth Moe 08.02.2019 14:34   (Sist oppdatert: 11.02.2019 15:24)

Ingrid Skjelmo holdt talen fra studentene ved kandidatavslutninga på Det juridiske fakultet fredag. Foto: David Jensen, UiT

Auditorium 2 på UiT i Tromsø på fredag. Lufta dirrer av høytid, og lokalet er fylt opp av stivpynta masterkandidater og deres opphav. Det er tida for avlegge kandidatløftet, som alle som har tatt masterstudiet i rettsvitenskap (jus), må gjøre for å få vitnemål.

Både godt og vemodig

Ingrid Skjelmo har siden i høst vært ansatt som advokatfullmektig ved advokatkontoret Thommesen i Oslo, men var fredag tilbake ved Det juridiske fakultetet i Tromsø for å avlegge kandidatløftet sammen med stolte familiemedlemmer.

Jeg har hatt det så fint på jusstudiet her på UiT at jeg synes det var både fint og litt vemodig å delta på kandidatavslutninga i dag. Dette markerer slutten på fem år som har vært veldig gode; fulle av samhold og gode minner, sier Skjelmo.

Gode minner om samhold og «døgning»

Her avlegger Ingrid kandidatløftet til dekan Lena Bendiksen. Foto: David Jensen, UiT

Hun forteller at det har vært sosialt og godt samhold på studiet fra dag én.

– Det jeg kommer til å huske best er helt klart folkene og vennskapene, og alle de hyggelige tingene vi har gjort i lag.

Selv de tingene som var slitsomt på studiet, har jeg gode minner fra, fordi vi gjorde det sammen – for eksempel da vi «døgna» på hjemme-eksamen, smiler Ingrid.

Studiet godt lagt opp

Hun sier også at hun er fornøyd med hvordan masteren i rettsvitenskap i Tromsø er lagt opp. Litt spesielt for studiet her er at studentene får mye muntlig trening, og at alle studentene har obligatorisk praksis i flere uker, slik at de får et innblikk i arbeidslivet. 

Kandidatavslutning på Det juridiske fakultet er en høytidelig seanse. Foto: David Jensen, UiT

Krevende, men lærerikt som politiker

Selv hadde Skjelmo en litt spesiell karriere ved siden av studiene, da hun satt et par år som representant for Høyre i kommunestyret i Tromsø.  

Hun forteller at det var nokså krevende, men samtidig veldig nyttig og lærerikt å drive med politikk, som hun mener henger tett sammen med juss.

Man kan kanskje si at politikk er starten på jussen. Dersom du ønsker å forandre noe politisk, så trenger du jussen som verktøy, mener den tidligere politikeren.

Advokat i hovedstaden

Hun har foreløpig lagt politikken på hylla, siden hun i høst fikk jobb som advokatfullmektig i et stort advokatkontor i hovedstaden. Hvordan er det å gå fra studier til jobb?

– Det har gått veldig fint. Det er et stort firma med mange andre unge ansatte – så du kan si at overgangen fra studietida har vært litt myk, ler Skjelmo.

I «virkeligheten»

Forskjellen fra studier til jobb er likevel stor.

– Nå jobber jeg jo med «virkelige» ting, som har stor betydning for noen, sier Ingrid, som blant annet har jobbet med saker innen shippingvirksomhet.

– Da har det kommet greit med at vi både har øvd mye på muntlig utøvelse på studiet og at vi hadde sjørett på pensum, avslutter Skjelmo smilende, før hun tar med seg de stolte foreldrene sine på en felles avslutningslunsj for alle de ferske juristene ved UiT.

– En særdeles aktiv student

Dekanen ved det juridiske fakultetet, Lena Bendiksen, som ledet seremonien fredag, er stolt over alle kandidatene ved fakultetet – men nevner at Ingrid har utmerket seg.

–  Ingrid har vært en særdeles aktiv student, og har gjort en fantastisk innsats på studiet, mener dekanen. Hun forteller at i tillegg til politikerkarrieren, har Ingrid bidratt i blant annet fakultetets fyrtårnprosjekt om studiekvalitet, vært på utvekslingsopphold og hjulpet nye studenter i gang med studiet.