Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Fortsetter prosjektet om luftkvalitet

air:bit - et forskningsprosjekt om luftforurensning er i gang for skoleåret 2018/2019, og denne uken ble årets lærerkurs gjennomført!


Maren Lund Andresen 29.10.2018 09:39   (Sist oppdatert: 29.10.2018 09:46)

Tirsdag 23. og onsdag 24. oktober var 9 lærere fra videregående skoler fra de tre nordligste fylkene på kurs for å lære om luftkvalitet og hvordan bygge bokser som kan måle dette. Skolene som deltar på årets prosjekt er Meløy vgs avdeling Ørnes, Polarsirkelen vgs avdeling Moheia, Tromsdalen vgs, Alta vgs, Kongsbakken vgs og Narvik vgs. Flere av skolene deltok på prosjektet også i fjor, så noen av lærerne visste godt hva de gjorde.

Bygging av boks som skal måle luftkvalitet Foto: Maren L. Andresen
Tidligere prosjektansvarlig, Bjørn Fjukstad, stod for det meste av undervisningen de to dagene lærerne var på besøk. I tillegg holdt Ingrid Toft fra Alta videregående et flott foredrag hvor hun fortalte om hvordan hun gjennomførte prosjektet med sin klasse i fjor. Lærerne gjorde nøyaktig det samme på kurset som det er ment at elevene deres skal gjøre; bygge og sette sammen boksene, lodde de forskjellige delene og ikke minst programmere måleboksen.

 

De skolene som er Lektor2 -skoler må ha en lokal oppdragsgiver, og der kunne flere av skolene fortelle at de allerede hadde fått oppdrag. Alta vgs skal måle luftkvaliteten langs E6 gjennom byen, og Meløy videregående har fått i oppdrag å måle kvaliteten ved Yara sitt anlegg i Glomfjorden. Utover disse oppdragsgiverne kan også målinger i nærheten av skolene, på kaia eller langs lokale trafikkårer være eksempler på steder elevene kan måle og kartlegge luftkvaliteten.

 

Alle dataene som elevene samler inn fra målingene sine i løpet av våren 2019 vil bli gjort tilgjengelig for alle på airbit.uit.no. Kanskje dette kan være med på å få satt i gang tiltak hvis resultatene viser dårlig luftkvalitet rundt om i Nord-Norge?