Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Vernepleien 35 år: Viktig for noen - bra for alle!

Mens UiT feirer sitt 50 års jubileum, kan vernepleierutdanningen markere at det er 35 år siden opprettelsen i Harstad. «Bursdagsfeiringen» er lagt til onsdag 24. oktober, med et variert og fyldig program fra morgen til kveld.


Nilsen, Kjetil, 23.10.2018 16:07   (Sist oppdatert: 23.10.2018 19:16)

Kunnskapsseminar, speeddating mellom gamle og nye studenter, speakers corner, mylder og mingling, er blant innslagene som står oppført på den fyldige programmenyen – foruten, selvfølgelig; den obligatoriske festmiddagen om kvelden.

- Vi har lagt vekt på å tilby noe for både store og små, sier professor Rikke Gürgens Gjærum – prosjektansvarlig for jubileumsprogrammet. – Og dette handler ikke bare om vernepleien. Jubileet er stort for hele vår campus. Etableringen av vernepleierutdanningen for 35 år siden innebar jo samtidig opprettelsen av Høgskolen i Harstad, som så ble fusjonert med UiT i 2016.    

Disse tre pionerene blir med på jubileumsfeiringen onsdag: Olav Daae (t.v.) og Jan Meyer som æresgjester - mens Marit Rustad fortsatt er ansatt på vernepleierutdanningen. Dette trekløveret utgjorde fagstaben som startet opp med de første 25 studentene den 28. oktober 1983.
Foto: Kjetil Nilsen/UiT


Fra det lokale til det globale

- Jubileumsdagen er lagt til 24. oktober - altså FN-dagen. Datoen er ikke tilfeldig valgt. Vi har i løpet av disse årene beveget oss fra det nære og lokale – med problemstillinger knyttet til institusjonen for psykisk utviklingshemmede på Trastad i Kvæfjord – til det globale.

- Vi kjenner på et globalt ansvar for en bedre verden, og ønsker å bruke jubileet til å fokusere på FNs bærekraftsmål. Gjennom 6 ulike tematiske sesjoner, som utgjør kjerneområder i utdanningen, vil vi vise hvordan vi plasserer vårt mangfoldige undervisnings- og forskningsarbeid inn i en global kontekst, sier Gürgens Gjærum.  

De 6 sesjonene publikum kan velge mellom, omfatter: Arbeidsinkludering; Urfolksperspektiv; Kulturdeltakelse og miljøarbeid; Migrasjon, likeverd og kjønn; Utviklingshemming og levekår; og Innovativ og bærekraftig eldreomsorg.   

Barna er heller ikke glemt: Det legges til rette for en teaterlekworkshop og en workshop om samisk håndverk for inviterte barn fra to barnehager.   

Foajeens egen fanfare
Rikke Gürgens Gjærum minner ellers om at jubileumsmarkeringen åpner med avspilling av en spesialkomponert fanfare, som ikke har vært spilt på mange år. Den var et bestillingsverk i forbindelse med den offisielle åpningen av nybygget til Høgskolen i Harstad i 1998. Fanfaren er komponert med tanke på fremføring i foajeen.

Musikerne står da spredt på ulike plasser i foajeen og spiller «mot hverandre». Slik fyller fanfaren rommet fra alle kanter. Musikere fra Hærens musikkorps i Harstad står for avspillingen. Komponisten bak fanfaren er Arvid Martinsen

PROGRAM