Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

- Å gjøre noe i lag gir glede og motivasjon

Hun har nettopp gjennomført «Livets start og levd liv» sammen med Kenneth Bjørkén, der 130 eldre og pårørende fikk en uforglemmelig opplevelse i UiT-foajeen, fylt med stemningsfull musikk og en uttrykksfull fotoutstilling.  


Nilsen, Kjetil, 19.10.2018 13:33   (Sist oppdatert: 22.10.2018 08:19)

Universitetslektor Mona Stenhaug Johannessen har all grunn til å si seg fornøyd med arrangementet hun var idéskaper til, og stod som primus motor for.

Mona Stenhaug Johannessen bidro med flere sanger under arrangementet, og startet ut med "Jordmorsang" av Ola Bremnes, som selv satt i salen med sin mor. Foto: Kenneth Bjørkén

Gode hjelpere

- Men det er viktig for meg å understreke at uten gode hjelpere, hadde ikke dette blitt noe av. Her skal mange nevnes: Kollegaer, studenter, familier, solister, musikere, St.Olavskor, sponsorer - Sulland, Harstad Sparebank, Institutt for vernepleie og UiT Harstad - og Boreal  som ga en god pris for bussleie.

- I tillegg; Harstad kommune, hvor vi samarbeidet med frivillighetskoordinator Terje Olsen, Katrine Edvardsen Fagutvikler og livsgledekonsulent, Ingeborg Skjervum på Sama Aktivitetssenter, og parkeringskontoret som holdt av parkeringsplasser i Havnegata. Det er tydelig mange som liker å gjøre noe godt for andre, sier hun. 

- Og så må jeg spesielt få trekke fram Kenneth Bjørkén - den dyktige hobbyfotografen som stod bak utstillingen. Han har virkelig stått på og gjort en kjempeinnsats, uten å få noe betalt for det. Fem store utstillingsskjermer til montering av bildene snekret han selv på fritidseiendommen i Sverige - og måtte kjøre i to omganger for å få dem fraktet hit.   

 

Mona Stenhaug Johannessen med en av de gode hjelperne: UiT-kollega Bjørn Vang. Foruten å bidro på gitar, stod han bak Monas avslutningslåt "Det e nu og det e nord". Foto: Kjetil Nilsen/UiT

Fra teori til praksis

Ideen til arrangementet fikk hun for et drøyt år siden, mens hun arbeidet med masteroppgaven i helse- og sosialfaglig arbeid: Hva motiverer til frivillig arbeid på livsgledehjem? 

-   To av funnene i min masteroppgave viser til betydningen av fellesskap og gjensidighet i relasjon med eldre, og at reminisensopplevelser spesielt, gir motivasjon for frivillig arbeid i eldreomsorgen.

- Dette gjorde meg inspirert og motivert til selv å lage et lite prosjekt omkring reminisens og frivillighet. Fra teori til praksis, med andre ord.

Folk sang med

Slik ble prosjektet «Livets start og levd liv» til - en kombinasjon av konsert og fotoutstilling, spesielt tilrettelagt for beboerne på byens livsgledehjem, og som kunne stimulere til å fremkalle hyggelige minner fra livet.

- Vi vet for eksempel at en sangstund sammen kan ha positiv effekt på eldre som har mistet mye av taleevnen. Kjente og kjære sanger kan lokke fram språket, og få dem til å synge med. Det å gjøre noe sammen gir ofte glede og motivasjon. Det erfarte jeg selv flere ganger under konserten da publikum sang med - på for eksempel «Folk i husan» -eller når besøkende så utstillingen, og bilder som førte til fortellinger fra livet, sier Mona.

På spørsmål til slutt - etter denne suksessen - om når vi kan vente at neste forestilling blir satt opp, svarer hun: - Jeg er så glad i å jobbe med forskjellige prosjekter. Om det blir flere - og eventuelt hva et neste prosjekt blir - vil tiden vise, avslutter hun.

BILDER fra arrangementet