Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Lær om dysleksi og delta i rettssaken mot Kasper, Jesper og Jonatan

Lurer du på om barnet ditt har dysleksi kan du søndag 23. september møte forskeren som har laget en digital dysleksitest. Årets «Utforsk UiT» byr også på droneflyving og rettssaken mot Kasper, Jesper og Jonatan – med barn som dommere.


Stig Brøndbo 11.09.2018 13:47   (Sist oppdatert: 14.09.2018 10:40)

Søndag 23. september blir et ca 20. minutter langt interaktivt skuespill på UiT, hvor barn fra 5 år blir dommere og skal bestemme om røverne Kasper, Jesper og Jonatan skal i fengsel for tyveri av pølser og kaker. Foto: Plakat, Den norske scene
Professor Trune Nergård Nilssen ønsker kontakt med familier hvor de selv har mistanke om at barn eller voksne har lese- og skrivevansker, og inviterer barn i følge med voksne til «Utforsk UiT» søndag 23. september, og for at de som vil kan la barna kan delta i utprøvingen av en ny dysleksitest for barn. Foto: Stig Brøndbo

– Vi allerede fått laget en digital dysleksitest for ungdom og voksne, og jobber nå med å finne metoder for å oppdage dysleksi allerede i barnehagealderen, sier Trude Nergård Nilssen, professor ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk, UiT Norges arktiske universitet. Nå ønsker hun kontakt med familier hvor de selv har mistanke om at barn eller voksne har lese- og skrivevansker, og inviterer barn i følge med voksne til «Utforsk UiT» søndag 23. september fra kl. 11.00 – 15.00 for informasjon, og for at de som vil kan la barna kan delta i utprøvingen av en ny dysleksitest for barn

Tabu
– I veldig mange familier har det vært tabu å snakke om lese- og skrivevansker. Samtidig viser internasjonal forskning at dysleksi går igjen i familier, noe vi også ser i Dysleksistudien vi har hatt ved UiT siden 2011, sier Trude Nergård Nilssen. Hun omtaler dysleksi er et skjult handikap, som dessverre blir oppdaget altfor seint hos mange.
– De mest kjente tegnene på dysleksi er lese- og skrivevansker, men disse vanskene kommer relativt seint i barnas utvikling. Internasjonal forskning viser at det finnes klare risikotegn allerede før skolestart. Tidlig avdekning kan utgjøre en enorm forskjell i livene til dyslektikerne, sier Trude Nergård Nilssen.

Hva er mobbing?
I tillegg til informasjon om dysleksi, inviterer årets Forskningsdager ved UiT til mange andre spennende aktiviteter og foredrag. Ved Senter for fredsstudier er det blant annet et foredrag kl. 13.15 med tema «Hva er mobbing», på Forskningstorget kan du få svar på hvordan du kan bli sterkere, utforske krystaller og utfordre din kreative tenkning.

Kasper, Jesper og Jonatan
– Hos oss kan du besøke vår egen rettssal og få med deg rettssaken mot Kasper, Jesper og Jonatan, sier kommunikasjonsrådgiver Trude Haugseth Moe ved Det juridiske fakultet. Rettssaken blir et ca 20. minutter langt interaktivt skuespill, hvor barn fra 5 år blir dommere og skal bestemme om røverne skal i fengsel for tyveri av pølser og kaker.

Enkle tips
På Universitetsbiblioteket får du enkle tips og triks til hvordan du enklere kan læπre, huske og forstå det du leser, mens Fakultetet for naturvitenskap og teknologi inviterer til test av flysimulator, skipssimulator og droneflyving.
Det medisinske fakultet inviterer til en pedagogisk aktivitetsløype  for å utforske hvordan vi utvikler oss fra barndom til voksenliv, og ved det samiske kulturhuset Àrdna blir det samling rundt bålplassen og møte med samiske veivisere, ungdom som har reist rundt i hele landet og fortalt barn og unge om samisk kultur og samfunn. I tillegg får du prøve deg på lassokasting

Her finner du hele programmet: Forskningsdagene – Utforsk UiT

Her finner du programmet for forskningsdagene på fredssenteret