Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Dikt, løgn og fordømte fakta

Hålogaland Teater feirer 5o-årsjubilanten UiT med en hyllest til forskning og jakten på fakta – kombinert med noen velrettede kilevinker.


Schanche, Thomas, 30.08.2018 11:34   (Sist oppdatert: 30.08.2018 14:10)

Foto av Johanna U. E. Sollid
Toastmaster Johanna U. Ericson Sollid presenterte smakebiter fra HTs forestilling «Sykle i snøstorm». Foto: Mathias Bruvoll

Hålogaland Teater (HT) og UiT Norges arktiske universitet har nærmest vokst opp samtidig og er premissleverandører i landsdelen på hver sine felt. Mens UiT har utdannet befolkningen, har HT åpnet øynene våre for verdien av dikt og løgn. På innflyttingsfesten i det nye MH2-bygget nylig, viste HT frem kontrastene i dette gjennom smakebiter fra den snart ferdige forestillingen «Sykle i snøstorm».

Skuespillere og dansere fremfører deler av stykket
Forestillingen «Sykle i snøstorm» tar blant annet for seg UiTs mange roller i klimaforskningen. Foto: Mathias Bruvoll

Kunnskap og «fake news»

Teatersjef Inger Buresund og forteller at hun og kunstnerisk nestleder Yngvar Julin, fikk ideen til stykket på grunn av den spesielle tiden vi lever i, og det faktum at Universitetet fyller 50 år.

– Vi lever i en tid med «fake news», der det blir reist tvil om hva som er sant eller ikke. Dette er alvorlig. Kritisk tenking og søking etter fakta er viktig for oss alle og for demokratiet. Nettopp kritisk tenking ligger i ryggmargen for det UiT gjør og står for – derfor var det naturlig å lage en forestilling om UiT.

HT var veldig politisk orientert på 70-tallet. Buresund ønsker at teateret skal bli mere høylytt i tiden fremover.

–  Vi skal ikke være partipolitiske, men vi skal være en sterk stemme i samfunnet og tiden vi lever i. Før var det polarisering mellom rødt og blått, venstre og høyre. Nå er det polarisering mellom kunnskap og kunnskapsløshet, elite og folkelighet. Vi ønsker å ufarliggjøre skillet mellom elite og folkelighet, forklarer teatersjefen.  

Dansere i forestilling
«Sykle i snøstorm» er en storsatsing fra HT – med 29 artister på scenen. Foto: Mathias Bruvoll

Dans i havnebassenget

I Lysgården fikk over 300 ansatte noen smakebiter av forestillingen, med musikk, humor, alvor og dansere. Dette er teaterets største satsning på lang tid, ifølge Anika Mackenroth som er markeds- og informasjonssjef ved HT.

– Denne gangen har vi virkelig slått på stortromma, med 29 artister på scenene, lys- og lyd-show, landsdelens største bar og en oppdrettsmerde i havnebassenget med dansegulv der danserne virkelig skal få utfolde seg. Vi vil ta i bruk hele teateret, der publikum blir guidet i tre forskjellige grupper fra sal til sal av ravnene Hugin og Munin, portrettert av ungdommer fra Lille-HT. Vi har fokus på HMS, så publikum som insisterer på å gå i høyhælte sko, må se merde-dansen fra kaia, poengterer Mackenroth.

Studenthistorier

Forestillingen har fokus på ressurser, klima og rettigheter og er absolutt ikke et bestillingsverk fra UiT. Liv Heløe som er dramatiker for forestillingen, har intervjuet flere ansatte og studenter i Harstad, Narvik, Alta, Hammerfest og Tromsø om sine liv, studievalg og håp for fremtiden. Historiene er flettet sammen og gir et bilde av livet på Campusene i nord. Ikke alle bildene er flatterende, dog.

Fra Ketil Høeghs

Ketil Høegh
Ketil Høegh harselerte over skuespillere som er som hunder etter oppmerksomhet, kontra forskere som sitter stille som pinnedyr for å unngå det. Foto: Mathias Bruvoll

monolog i Lysgården fikk vi høre om misunnelse, «Me too», lokaliseringskamp og forskeres frykt for å bli forstått av allmuen. For da er man banal – og blir man populær blant allmuen, så synker statusen på fakultetet. Gjenkjennelig eller ikke – underholdene er det. Forestillingen har premiere på HT 15. september. 

Les mer: Sykle i snøstorm

Les mer: UiT 50 år https://uit.no/50

Les mer om MH2: Vi har fått et praktbygg

Teatersjef Inger Buresund og markeds og informasjonssjef ved HT, Anika Mackenroth
Fv: Teatersjef Inger Buresund og markeds og informasjonssjef ved HT, Anika Mackenroth, diskuterte viktigheten av kritisk tenking og søking etter fakta. Foto: Mathias Bruvoll