Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

UiT får ny gamme i Tromsø

Til høsten kommer det en ny gamme på plass ved UiT Norges arktiske universitet.


Stig Brøndbo 14.06.2018 14:52   (Sist oppdatert: 14.06.2018 14:59)

Hvordan kan symbolikk, behov og byggetekniske løsninger bli forent i en ny gamme ved UiT Norges arktiske universitet? En arbeidsgruppe bestående av bygg- og eiendomsdirektør ved UiT, Erland Loso, instituttleder ved Senter for samiske studier, Niklas Labba, og direktør ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet, Lena Aarekol, skal finne svaret. Foto: Kristin Evju

– Vi ønsker å bruke tid på å få laget en gamme som ivaretar tradisjonene og som samtidig er konstruert slik at den kan stå i mange år. Derfor vil det først bli reist en midlertidig goahti nå til høsten slik at vi har en goahti på plass når UiT feirer 50 år. Deretter skal vi få satt opp en permanent gamme, sier Niklas Labba, instituttleder ved Senter for samiske studier, UiT Norges arktiske universitet.

Joho Niillas Goahti
Gammen som har stått ved det samiske kulturhuset Àrdna på campus i Tromsø, ble revet i forrige uke. Bygget bar navnet Joho Niillas goahti til ære for Nils Jernsletten, som var den første professoren i samisk ved UiT.
– Joho Niillas goahti var bygget på en måte som gjorde den vanskelig å restaurere. Vår nye gamme skal ivareta symbolikken fra den forrige, men vi trenger litt tid før den er på plass, sier Labba.

Kurs for studenter?
Instituttlederen ved Senter for samiske studier sitter i en arbeidsgruppe som skal se på hvordan symbolikk, behov og byggetekniske løsninger skal forenes. De to andre i arbeidsgruppen er direktør ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet, Lena Aarekol og Erland Loso, bygg- og eiendomsdirektør ved UiT.
– En midlertidig goahti er enkelt å få satt opp. Kanskje kan vi bruke denne muligheten til å lage et kurs for interesserte studenter – hvordan reise en goahti, sier Labba.

 

Les om Joho Niillas stipeanda