Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Knutekunst ble til «Gledesplassen»

Studentene fikk øve på knuter og resultatet ble en naturlekeplass som barnehageungene døpte «Gledesplassen».


Stig Brøndbo 12.06.2018 09:58

Ungene fra Barnehagen Hundre fikk ikke nok av hengekøya som barnehagelærerstudentene laget ute i naturen på Tromsøya. De ville overnatte på lekeplassen. Foto: Stig Brøndbo
– Det er best å leke ute, her kan vi klatre og herje, mener Ingun Hald Tennås. Foto: Stig Brøndbo
Mia Trøen og Even Haugen er veldig glad for at de valgte uteaktiviteter som en del av sin barnehagelærerutdanning. De gledet seg stort over at naturlekeplassen de laget ble så populær blant barna. Foto: Stig Brøndbo
– Vi vil være her hele tiden, sa Ingun Hald Tennås. 5-åringen storkoste seg sammen med de andre ungene fra Barnehagen Hundre i skogen ved Holt læringstun i Tromsø. Her hadde barnehagelærerstudenter i forsterkningsemnet natur, lek og læring invitert til lek, læring og testing av den helt nye naturlekeplassen konstruert av tauverk mellom solide grantrær.

Hengekøye
– Det har vært bra å være her i dag. Hengekøya var morsomt, der kunne jeg ta salto. Men også de andre lekene var gøy, sa Signe Kristine Gustad Pedersen etter å ha testet lekene til barnehagelærerstudentene i flere timer.
– Lekeplassen er veldig godt laget. Ungene våre liker å være ute, naturen byr på så mye og her på denne naturlekeplassen får ungene andre motoriske utfordringer enn det de er vant til. Vi kommer garantert til å bruke denne plassen mye, ungene spurte om å få overnatte her og en av dem døpte plassen til «Gledeplassen», sier Lisa Olivestad fra Barnehagen Hundre.

Mest gøy ute
– Ute kan vi klatre, og her kan vi også herje i den store hengekøya, sier Ingun Hald Tennås.
– Også for oss har dette vært utrolig gøy. Det er kjekt å se at ungene liker seg her, sier 2-årsstudent på barnehagelærerutdanningen ved UiT Norges arktiske universitet, Even Haugen.
– Vi traff midt i blinken med apparatene og aktivitetene, sier medstudent Mia Trøen. Både hun og Even Haugen er fornøyd med at de valgte et praktisk rettet valgfag med mye utetid.

Bærekraftig
– Vi har lært utrolig mye i løpet av året i år, vært på mange fine turer og hatt fokus på hva vi skal gjøre når vi er på tur med barn, sier Even Haugen. Andre fokus i faget har vært bærekraftig utvikling, naturens kretsløp, gjenvinning og det å være gode rollemodeller.
– Og så har vi lært mye om knuter, og det har vi fått praktisert her i dag, sier Mia Trøen.

Slaktet hane
I tillegg til å lage naturlekeplass, fikk barnehagelærerstudentene også prøve seg på andre uteaktiviteter på et todagers undervisningsopplegg ved Holt læringstun.
– Dette er en fantastisk læringsarena, og studenten har satt potet, slaktet en hane og laget hønsefrikasè, samt lært hvordan de kan lage kompost, sier Veronica Bergan, førsteamanuensis i naturfagdidaktikk på barnehagelærerutdanningen ved UiT.