Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Til Japan for å snakke om film i forskning

The National Museum of Ethnology i Japan ser til Tromsø for å lære mer om hvordan de kan bruke film i forskning.


Stig Brøndbo 08.06.2018 13:33   (Sist oppdatert: 08.06.2018 13:52)

– Vi skal fortelle om hvordan samarbeid og bruk av film som metode og i formidling bidrar i forskning og i utvikling av institusjoner både i Tromsø og i Kamerun, sier Trond Waage og Rachel Issa Djesa. Foto: Stig Brøndbo

– Det er utrolig artig at denne anerkjente forsknings- og formidlingsinstitusjonen ser på oss som inspirasjonskilde både for sin egen satsning på film i forskning og på sin forskning om Afrika, sier Trond Waage. I Japan skal han vise en av filmene han selv har laget i Kamerun.

– Det er utrolig artig at denne anerkjente forsknings- og formidlingsinstitusjonen ser på oss som inspirasjonskilde både for sin egen satsning på film i forskning og på sin forskning om Afrika, sier Trond Waage ved visuelle kulturstudier (VKS), UiT Norges arktiske universitet. Han håper at et ukelangt opphold i Osaka blant annet kan resultere i et videre samarbeid med The National Museum of Ethnology.

Samarbeid
UiT har helt siden 1980-tallet hatt prosjekter gående i Kamerun, og VKS har i dag et formelt samarbeid med to universiteter med fokus på forskning, undervisning, visuell kommunikasjon og akademisk gründervirksomhet. Leder for samarbeidsprosjektet VISCAM, Mouazamou Ahamdou og rådgiver ved Senter for samiske studier, Rachel Issa Djesa, reiser sammen med Trond Waage til Japan. Begge er tidligere studenter ved VKS.

– Vi skal fortelle om hvordan samarbeid og bruk av film som metode og i formidling bidrar i forskning og i utvikling av institusjoner både i Tromsø og i Kamerun, sier Waage

Viser film
Med til Japan er også klipp fra mange av VKS-filmene produsert ved UiT, samt tre lengre filmer:
Les Mairuuwas - Master of Water - (60 min, Trond Waage)
Missionaries of Power (32 min, Rachel Issa Djesa)
Juarke: Boys made Men in Mboum society (60 min, Mohmadou Saliou)
– De har bedt om å få se noe av det vi har laget og har satt av to dager til filmvisning og diskusjoner, sier Trond Waage.

Festivaler
UiT har utdannet flere japanske VKS-studenter, og kontakten med nasjonalmuseet kom til via ulike treffpunkter på filmfestivaler i Europa og Asia, og via et samarbeid mellom en tidligere VKS-student og en japansk forsker, Itsushi Kawase.
–  Han forsker og lager filmer på tema knyttet til ungdom og byendring i Etiopia, tema som ligger nær vår forskning i Kamerun, sier Waage.

 

Les også:

Musikkvideo fra Tromsø i kampen mot Boko Haram