Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Bedre tilknytning mellom foreldre og baby

Foreldre-baby intervensjonen skal lære helsearbeiderne å styrke tilknytningen mellom foreldre og baby. Dette gjøres gjennom blant annet hjemmebesøk, veiledning og råd.


Mariann Schjølberg Karlsen 07.03.2018 15:54   (Sist oppdatert: 08.03.2018 14:19)

Denne gruppa begynte opplæringen i september 2016 og hadde mandag 05.03 sin siste samling. Gruppa har bestått av tre helsesøstre og en kommunepsykolog fra Vestvågøy kommune, samt to psykiatere, en psykolog og en helsesøster fra BUP Stokmarknes.

Denne uka avsluttet tre helsesøstre og en kommunepsykolog fra Vestvågøy kommune, samt to psykiatere, en psykolog og en helsesøster fra BUP Stokmarknes sin siste samling i Foreldre-baby intervensjonen. Opplæringen de har vært igjennom består av todagers workshop om kunnskapsgrunnlaget, innholdet og den praktiske utførelsen av intervensjonen. Etter gjennomført workshop gis det veiledning for å bli trygg på hvordan man utfører dette i praksis. Veiledningen varer vanligvis litt over ett år, til de enkelte helsearbeiderne er trygge i å jobbe med intervensjonen. 

Tilbyr opplæring

RKBU Nord tilbyr opplæring i Foreldre-baby intervensjonen. Det bør foreligge en plan for hvordan den kommunale helsetjenesten tenker at tiltaket kan være et tilbud til familier med utvidet behov for veiledning på samspill mellom foreldre og spedbarn, og hvordan tiltaket kan integreres med de øvrige tjenestene fra kommunen. Denne planen bør være forankret hos ledelsen i tjenesten og i kommunen sentralt.

Depressive symptomer

Etter opplæringen kommunen tilby Foreldre-baby-intervensjonen som et støttetiltak til mødre og fedre med depressive symptomer og babyene deres (opp til 12 mnd). Tilbudet omfatter flere hjemmebesøk fra en helsearbeider der fagpersonen filmer samspill mellom foreldre og baby. Basert på dette gis foreldrene veiledning og råd om hvordan man kan forstå og reagere på barnets signaler. Formålet er å styrke tilknytningen mellom foreldre og baby. Intervensjonen gis i regi av kommunal helsetjenester eller av spesialisthelsetjenesten. 
Brosjyre Foreldre-barn intervensjonen. 

 

RKBU Nord tilbyr kostnadsfri opplæring i intervensjonen. Det inkluderer kursmateriell og veiledning.

 

 

Les mer her: 

https://uit.no/prosjekter/prosjekt?p_document_id=532416