Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Aktuell med egen utstilling på Nordnorsk Kunstnersenter

Kunstakademiet i Tromsø fyller 10 år, og klinker til med utstillinga Steinalderdrømmer.


Gry Elisabeth Mortensen 14.02.2018 10:17   (Sist oppdatert: 01.03.2018 10:49)

Foto: Arne Skaug Olsen

Utstillinga reiser spørsmål som «Kan vi ha minner om noe som hendte lenge før vi ble til?» og «Hvordan drømte steinaldermennesket?», forteller kurator Arne Skaug Olsen. Han jobber som førsteamanuensis ved Kunstakademiet, og med seg på laget har han seks tidligere studenter.

Det mest givende med det daglige arbeidet på Kunstakademiet er, ifølge Skaug Olsen, samtalene han har med studentene mens de utformer egne kunstprosjekter. Dette kan være videokunst, performance, maleri, skulptur og et utall andre kunstformer. Også tematikken kan dreie seg om alt mellom himmel og jord.

Henter nye perspektiver hjem til Tromsø

– Det at det fins så få begrensninger og så mange muligheter gjør jobben min utrolig spennende, men også utfordrende. Jeg må til enhver tid holde meg oppdatert på hva som foregår rundt i verden. Så prøver jeg å dra alle disse perspektivene sammen til interessante diskusjoner på Kunstakademiet i Tromsø, sier Skaug Olsen.

– Når jeg har samtaler med studenter, så er vi selvsagt i et forhold som lærer og student. Men vi er også kolleger. Dette er viktig for meg. Det er ikke først og fremst kunnskapsoverføring jeg søker, det er mer en pågående kunnskapsutvikling gjennom både praksis og diskusjoner, forklarer Skaug Olsen.

Samarbeid er nøkkelen
Ekte samarbeidstrening er en vesentlig del av utdannelsen ved Kunstakademiet. Dette skjer blant annet i krysningen mellom studenter og andre kunstmiljøer i byen. Også lærerne er del av det hele. Det er ikke uvanlig at studenter og lærere gjør kunstprosjekter sammen.

Maria Dorothea Schrattenholz, bosatt i Cape Town, er en av de som har gått på Kunstakademiet. Hun er blant de seks som nå stiller ut i Steinalderdrømmer, som er et utpreget samarbeidsprosjekt. Her kan du høre Schrattenholz fortelle om da hun for alvor oppdaget verdien av samarbeid i kunstneriske prosesser.

Ble helt i hundre da Tromsø ble nevnt
Kunstakademiet tiltrekker seg studenter fra alle verdensdeler, selv om hovedvekten er på Skandinavia. Dette gjør at miljøet blir dynamisk og spennende, og en god del av studentene har base i Tromsø også etter endt studie.

– Jeg var på intervju på Kunstakademiet i Malmö, og en av de jeg traff der ble helt i hundre da jeg nevnte Tromsø. Han gikk og drømte om å få til en utveksling med Kunstakademiet i Tromsø, det var rett og slett det mest eksotiske han kunne tenke seg, forteller Schrattenholz.

Ekstreme tilstander
En annen tidligere student som stiller ut i Steinalderdrømmer er Simon Daniel Tegnander Wenzel. Han er utdannet klassisk pianist, og ble på et tidspunkt veldig interessert i moderne og eksperimentell musikk. Dette ledet ham videre inn i kunstverdenen – og etterhvert til Kunstakademiet i Tromsø der han tok en bachelorgrad.

Når han tenker på tida ved Kunstakademiet, får han opp mange sterke tilstander. Ekstremt mørke, ekstremt lys, og mye, mye intens jobb. Han beskriver et kreativt miljø, der han fant fokus til å bruke tid på kunsten sin.

3D-printede luktekrystaller
På åpningen til Steinalderdrømmer deltok Wenzel og Schrattenholz med en felles performance bestående av tekst, lyd og lys. Men først og fremst har Wenzel skapt en egen liten skulpturpark, der også luktesansen får kjørt seg. I denne videoen forteller han om verket, som har fått tittelen Falling through the grass into a light library, I begin to remember og handler om å gjenoppdage den naturlige siden av seg selv.

Besøk oss
Utstillinga Steinalderdrømmer kan oppleves på Nordnorsk Kunstnersenter i Svolvær fram til 31. mars. I tillegg til Schrattenholz og Wenzel er det ytterligere fire eks-studenter som stiller ut. Dette er Miram Haile, Cal Harben, Damla Kilickiran og Viktor Pedersen.