Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Nye prodekaner ved BFE-fakultetet

Nå er hele det nye dekanatet klart ved Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi. Det lover godt for det nye forsknings- og undervisningsåret 2018.


Ellen Kathrine Bludd 21.12.2017 09:29   (Sist oppdatert: 21.12.2017 18:07)

Prodekan for forskning - Jørgen Berge

Ny prodekan for forskning, Jørgen Berge. Foto: Karine Nigar Aarskog

Den nye prodekanen for forskning heter Jørgen Berge og er professor i arktisk og marin biologi. Berge forsker på polarnatta i havet, dyreplankton, organismer tilknyttet drivisen i polhavet og effekter av klimaendringer.

Jeg kommer til å ha en målsetning om å bidra til å øke den ekstern-finansierte forskningen på BFE, sier Jørgen Berge.

Berge ble rekruttert til Institutt for arktisk og marin biologi gjennom det tverrfaglige prosjektet EWMA - et forsknings og utdanningsprosjekt om industriell avfallshåndtering i kalde omgivelser.

Av andre store prosjekter Berge leder er prosjektet Marine Night særlig kjent. Hovedformålet med prosjektet er å oppnå en forståelse av det biologisk mangfold og økosystemet i polarnatten, og hvordan økologiske prosesser blir påvirket av polarnatten. 

Les også: Polar Night. Life and light in the dead of night.

Les også: Et sort hull fullt av liv 

Jørgen Berge som også er professor II ved UNIS, Universitetssenteret på Svalbard, er også en del av storsatsningene ArcticSiZE og Arven etter Nansen. Forskningsgruppen som Berge er en del av fikk nylig flere millioner av Regjeringen for å bli verdensledende på forskning i arktisk økologi med spesiell fokus på den marginale issone.

Les også: Skal bli verdensledende i Arktis

Prodekan for undervisning - Bjørn-Petter Finstad

Ny prodekan for undervisning, Bjørn-Petter Finstad. Foto: Rudi Caeyers

Den nye prodekanen for utdanning heter Bjørn-Petter Finstad og er førsteamanuensis ved Norges fiskerihøgskole. Finstad jobber med fiskerihistorie og er medlem av forskningsgruppa Marin ressursforvaltning og næringsutvikling (MARA). Han er også en av forfatterne bak verket Norges Fiskeri- og Kysthistorie. Men Finstad er opptatt av andre ting en fiskerihistorie.

Jeg brenner for undervisning og læring, sier Bjørn-Petter Finstad. 

Jeg har undervist på UiT helt siden jeg var såkalt seminarleder som hovedfagsstudent i historie på begynnelsen av 1990-tallet, sier Finstad som ved to anledninger har blitt tildelt undervisningsprisen ved fakultetet, i 2015 og i 2016.  

Han har deltatt i SimFish-prosjektet, og har også vært med på å utvikle praksisemnet i fiskeri- og havbruksvitenskap. 

Tenk, nå får jeg mulighet til å jobbe for å styrke utdanningskvaliteten på alle de tre instituttene, sier Bjørn-Petter Finstad.

- Universitetet er inne i en spennende prosess nå. UiT har de senere årene tatt et stort steg framover for å fremme undervisningens kvalitet og status. De grep styret og universitetsledelsen har tatt har utgjort en stor forskjell på dette feltet. Dokumentert høy kvalitet på undervisning og læring blir trolig ett av de viktigste fortrinnene innen universitetssektoren i framtida, sier den nye prodekanen.

Finstad forteller at det er en stor ære å bli spurt om å få være prodekan for utdanning, og han ser virkelig fram til å ta fatt på oppgaven. Samtidig er det med en viss ydmykhet og respekt han tiltrer, sier han.

- Min forgjenger Monica Alterskjær Sundset har vært en sterk pådriver for pedagogisk utvikling på BFE. Det er noen store sko å fylle etter henne, men jeg vil forsøke å tråkke i hennes fotefar når det gjelder å sette studentenes læring i fokus på fakultetet.

Les også: - Vi er sjømatnæringas fremtidige superhelter

Les også: Kunnskapsministeren møtte fremtidens arbeidskraft

Gode lagspillere

Ny dekan ved BFE-fakultetet, Kathrine Tveiterås. Foto: xxx

Kathrine Tveiterås som trer inn som ny dekan for BFE-fakultetet ved årsskiftet er svært glad for å ha hele sitt team på plass.

Jørgen og Bjørn-Petter er dyktige fagpersoner med ambisjoner på hele BFE sine vegne, sier Tveiterås.

- Jeg liker at de er lagspillere, at de har godt humør og ikke minst at de har lyst å jobbe sammen oss for å videreutvikle kvalitetene i fagmiljøene. Jeg er veldig glad for at de takket ja til denne utfordringen og ser fram til å jobbe sammen med dem, avslutter den nye dekanen. 

Jørgen Berge tiltrer som prodekan ved årsskiftet, mens Bjørn-Petter Finstad for tiden har forskningstermin på Humboldt Universitetet i Berlin der han blir fram til sommeren 2018. Monica Alterskjær Sundset fortsetter derfor som prodekan for undervisning frem til Finstad er tilbake. 

BFE fakultetet ønsker alle en riktig god jul og et godt nytt år. 

 

Les også: Her er UiTs nye dekanar

Se videointervju: Vår nye dekan