Flere angrep mot høyere utdanning og forskning

Free to Think 2017: 257 angrep i 35 land mot forskere, studenter, ansatte og utdanningsinstitusjoner.

Håkon Fottland 13.10.2017 09:32   (Sist oppdatert: 13.10.2017 10:34)

Årets rapport fra Scholars at Risk dokumenterer en betydelig økning i forhold til fjoråret. Høyere utdanning er ofte svært eksponert, og blir mål for voldelige angrep i autoritære regimer og konfliktområder. Det dreier seg om drap, fengsling, rettsforfølging, oppsigelse, reisebegrensing og mer.

Lenker: SAIH-nyhet - Scholars at Risk-lansering - SAIH på UiT - Scholars at Risk på UiT

Hovedpunkt i Free to Think-rapporten:

• Voldelige angrep fra militærstyrker og enkeltpersoner på forskere, studenter og utdanningsinstitusjoner, særlig i Nigeria og Pakistan.
  • Tyrkiske myndigheter står bak systematiske og omfattende angrep mot den høyere utdanningssektoren i landet.
  • Voldelig undertrykkelse av organisert studentaktivitet over hele verden, særlig i Sør-Afrika, Zimbabwe og Thailand.
  • Forverrede forhold for høyere utdanning i Venezuela, hvor studentprotester har blitt møtt med statlig vold og arrestasjoner.
  • Omfattende restriksjoner på forskeres og studenters muligheter til å reise fritt i forbindelse med akademiske formål.
  • Forsøk på å stenge høyere utdanningsinstitusjoner, eller sensurere undervisning gjennom lovgivning og administrative endringer, i Sentral- og Øst-Europa.