Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Tid for Nordlys

Det du ser her er de første originale glassplatene som ble brukt til å fotografere nordlyset. Tiden er inne for nordlysforskning hos oss!


Cathrine Paus 05.10.2017 15:32   (Sist oppdatert: 05.10.2017 15:41)

Nordlyset som for tiden bølger seg på himmelen i nord, har alltid fascinert både folk og forskere. Fotografiet av disse glassplatene, tatt av fotograf Mari Karlstad, viser de første originale glassplatene til en som viet hele livet sitt nordlysforskninga, Kristian Birkeland.

I år er det 150 år siden fysikeren Kristian Birkeland ble født. Han interesserte seg hele livet for å finne svaret på nordlysets gåte, og hans forklaring på nordlyset gjelder fremdeles i dag.

Vi har åpnet VitenSkapet vårt for denne nordlysforskninga. I dette skapet mellom første og andre etasje på Tromsø Museum - Universitetsmuseet får du se de første nordlysbildene som Birkeland tok, og måleinstrumentene han brukte i forskningsarbeidet.

Birkelands nordlysbilder tatt fra Halddeobservatoriet i Alta vinteren 1912-13. De er reprodusert fra de originale glassplatene.

1. november følger vi på med et Vin & Viten der blant andre den kjente forskeren Pål Brekke ved norsk romfartssenter viser sitt frem sitt multimediashow om nordlyset og Birkelands forskning.


Fremdeles nysgjerrig på nordlysets gåter? Tiden er inne. Kom kom.