Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Gir ut bok om hvordan menneskekroppen kan tilpasse seg ekstrem natur

Erik Sveberg Dietrichs forsker på nedkjøling, og det ble spiren til å skrive en bok om hvordan vi mennesker kan takle ekstrem kulde, varme, høyde og dybde.


Øvreberg, Elisabeth, 13.09.2017 13:20   (Sist oppdatert: 18.09.2017 09:07)

Erik Sveberg Dietrichs
Fra boklanseringen til UiT-forsker Erik Sveberg Dietrichs. Foto: Privat

– Mennesket er ekstremt tilpasningsdyktig. Vi kan overleve en natur vi ikke er skapt for å takle, sier UiT-forsker Erik Sveberg Dietrichs, som også er lege ved UNN.

For knapt to uker siden ga han ut boka: ”På livets grense. Hvordan kroppen takler ekstrem natur”. I den beskriver han hva som skjer i kroppen når den blir utsatt for ekstrem høyde, dybde, kulde og varme.

”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu”

– Boka handler om hvordan vi mennesker klarer å tilpasse oss. Jeg har for eksempel vært i Himalaya og besøkt mennesker som bor på 5000 meters høyde, noe vi egentlig ikke er skapt for, sier Dietrichs.

Boka tar også leseren med gjennom glovarme Sahara, over iskalde Antarktisk og på fridykking for å se hva det er som gjør at for eksempel mennesker på noen sørkoreanske øyer kan finne seg mat på en havbunn som skulle vært langt utenfor deres rekkevidde.

En bok for alle

– Dette er ikke en medisinsk bok, men en bok for alle. Jeg har vært opptatt av å formidle kunnskap på en morsom og interessant måte, sier Dietrichs og forteller at han fikk et stipend fra Norsk faglitterær forfatterforening for å skrive boka.

– Jeg hadde jo gått med bokidéen en stund, og tok doktorgrad på behandling av nedkjølte mennesker, så da pengene kom gikk det raskt å skrive boka.

Debutboka hans ble nylig plukket opp av Innkjøpsordningen til Kulturrådet, og blir dermed å finne i alle landets bibliotek.

– Nå satser vi på å få den oversatt, forteller Dietrichs

Ny bok

Nye forfatterplaner

Til tross for en hektisk lege- og forskerhverdag, så har den ferske forfatteren allerede staket ut nye bokprosjekter.

– Jeg har alltid likt å skrive, men mitt neste bokprosjekt vil nok bli i en helt annen genre. Min farfar satt i tysk fangenskap under krigen, og jeg har fått dagboka hans, sier han hemmelighetsfullt.