Semesterstart: Klare for fem år med argumentasjon, kritisk tenkning – og friluftsliv

Hvorfor valgte studentene som de gjorde? Mens studentene Amalie og Karoline valgte Tromsø som studiested fordi det var nært hjemme, ville Hilde hit fordi det var spennende å dra langt hjemmefra. Og er jusstudiet noe for idealister, egentlig?

Trude Haugseth Moe 17.08.2017 10:57   (Sist oppdatert: 17.08.2017 13:15)

Faddere fra 2. året på juss er veldig klare til å ta imot de ferske jusstudentene med en hel ukes program under Fadderuka. Foto: Trude Haugseth Moe

Labyrinten ved UiT, rett før årets åpning av studieåret. Bak den hoiende flokken av faddere med «I love Jus» T-skjorter i Labyrinten, står tre litt mer lavmælte, ferske jusstudenter.

Amalie Wingstad, Karoline Grønvoll og Hilde Ødegård hadde forskjellige grunner til å velge Tromsø som studiested. Foto: Trude Haugseth Moe

Amalie, Karoline og Hilde har ganske forskjellige grunner for valget om å starte på en femårig integrert masterutdanning i rettsvitenskap ved UiT.

Mens Amalie og Karoline valgte Tromsø som studiested for sin jussutdanning fordi det var nært hjemme, ville Hilde hit fordi det var langt hjemmefra.

Vil prøve Nord-Norge

– Det er en fin mulighet til å prøve å prøve å bo i Nord-Norge – langt fra Oslo, smiler Hilde Ødegård fra Enebakk utenfor Oslo.

Det spilte også inn at Hilde hadde hørt mye bra om jusstudiet i Tromsø fra tidligere studenter og via nett. Hun er ikke helt sikker på hva hun skal bruke utdannelsen til, men mener studiet er en god start, siden det er så mange forskjellige jobber man kan få med det.

– Det er en tyngre utdanning, som kan være god å ha i det usikre arbeidsmarkedet som er nå, mener Hilde.

Trygt og godt

Amalie Wingstad fra Bardufoss derimot, valgte Tromsø som studiested fordi det var nært hjemme.

– Det føltes som et trygt og godt valg å være så nært hjemme, og i en by jeg kjenner godt, smiler Amalie.

Karoline Grønvoll, som også er fra Bardufoss er enig. Også hun valgte jusstudiet i Tromsø fordi det var nært hjemme.

– Men akkurat jusstudiet tok jeg fordi jeg er så interessert i strafferett. Det er veldig interessant, og jeg liker å argumentere, forteller 1. årsstudenten.

Kan forsvinne i naturen

Ny jusstudent Ole Gjefsen mener lovene ofte ikke beskytter de svakeste, og ønsker å gjøre noe med det. Det er å se kritisk på systemet er helt i tråd med hva dekan Trude Haugli fortalte om jusstudiet i sin velkomssttale til de nye jusstudentene. Foto: T. H. Moe

I køa til servicetorget på Jurfak møter vi Ole Gjefsen fra Bærum i Oslo. Også han ville prøve noe annet enn Oslo.

– Jeg var klar for å komme meg vekk fra Oslo. Jeg hadde egentlig Bergen på førstevalg, men er veldig glad for å komme til Tromsø. Da jeg gikk av flyet tenkte jeg bare «nydelig!» og «herlig!»  forteller Ole. Han er friluftsinteressert og gleder seg til å ta i bruk alle mulighetene i nord.

– Her kan man forsvinne ut i naturen og bare leve! sier Ole fornøyd.

Idealist

Grunnen til at faget ble juss, var idealistisk motivert.

– Det sies at det er vanskelig å være både idealist og jurist – at det er vanskelig å få gjort en forskjell –

men det får så være. Jeg mener at lovene ofte ikke beskytter de svakeste som de skal, sier Ole.

Må tenke kritisk

Å stille spørsmål ved om systemet fungerer som det skal, er slett ikke et dumt utgangspunkt ved starten av et langt studie, om man skal tro både UiT-rektor Anne Husebekk og jussdekan Trude Haugli. Begge omtalte evnen til kritisk tenkning som svært viktig i sine velkomsttaler til de nye studentene ved semesterstart.

Haugli sa i sin tale at mange tror juss handler om å finne «den rette» lovformelen til en sak. Men i juss fins dessverre ingen fasit, kunne dekanen avsløre. Tvert imot, kan flere svar kan være riktige.

Fullsatt Aud 3 på velkomstmøtet til de nye jusstudentene Foto: T. H. Moe

– Det handler heller om å få kunnskapen til å stille de riktige spørsmålene. Man må kunne se med et kritisk blikk; se svakhetene i rettssamfunnet, sa dekan Trude Haugli til et Auditorium 3 fullsatt av ferske og spente jusstudenter.

Marie Skonseng, Guro Hauan og Martine Persen, er faddere under Fadderuka i år. Det er en tradisjon ved Det juridiske fakultet, at 2. årsstudentene «tar seg av» de nye studentene, slik de selv ble tatt imot da de var nye. I tillegg til å delta på UiTs felles DebutUKA- program, lager jusstudentene egne arrangementer for de nye studentene ved Jurfak. - Vi er med på dette fordi Fadderuka var så viktig for oss da vi kom hit i fjor! Vi havnet på samme faddergruppe og har holdt sammen siden, ler de, mens de spent venter på sine «egne» fadderbarn. Foto: Trude Haugseth Moe