Velkommen til Norges fiskerihøgskole
Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Sommerfest og søppelplukking i Skarsfjord

Tradisjonen tro ble det sommerfest og søppelplukking ved Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi i år også. Over hundre sekker ble fylt med søppel i godt sosialt samvær.


Anett Kristin Larsen 26.06.2017 14:25   (Sist oppdatert: 04.07.2017 09:14)

De siste fire årene har Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi (BFE) kombinert sin årlige sommerfest med søppelplukking og 2017 var intet unntak. Årets ryddeaksjon foregikk i Skarsfjord på Ringvassøya. Ideen til det populære arrangementet kommer fra Tone Osnes, kontorsjef ved Norges fiskerihøgskole. Hun står i bresjen for gjennomføringen og legger til rette for at gode kolleger kan kombinere sosialt samvær og samfunnsengasjement. 

Totalt dro 52 BFE’ere ut for å rydde en strandlinje på omtrent 1,7 km. - Før start så det ut til å være et relativt greit område å rydde, men da vi begynte viste det seg at det var virkelig mye enkelte steder, forteller Trine Holm Larsen, rådgiver ved Norges Fiskerihøgskole. Både i Komagvika, Rørvika og på Nordkjosskjæran fant de utsendte mye søppel. - Det var nok å gjøre og vi brukte 2,5 timer på å fylle ca. 100 sekker med små og store tau- og garnrester som var inngrodd, sier Holm Larsen. 

Mye av søppelet var godt inngrodd og krevde sin kvinne for å plukkes! Foto: Trine Holm Larsen

Et økende problem

Plastforsøpling i havet er et globalt problem som har fått økende fokus de siste årene. Hendelser hvor marine dyr blir funnet med magen full av plast beskrives ofte, også fra de mest avsidesliggende områder. Det er heller ikke bare synlig forsøpling som er et problem, også de minste mikroskopiske bitene av plast (mikroplast) skaper bekymring for det marine miljøet.

Det var mye plast, alt fra hele bakker, rør, bøtter, flasker til små biter, beskriver Larsen.

Litt dårlig sommervær la ingen demper på den gode stemningen blant deltakerne. Foto: Trine Holm Larsen

I tillegg til sekkene som ble fylt med avfall var det også større ting som taubunter, puter og en stol som ikke ble lagt i poser. Til slutt hadde deltakerne samlet sammen tre deponier med søppel som Tromsø kommune henter. BFE fakultetet har de siste årene hatt et godt samarbeid med Bo Eide i Tromsø kommune. Han leder prosjektet Ren kyst som har som mål å rydde forsøplede lokaliteter langs kysten av Tromsø, Balsfjord og Karlsøy. Prosjektet er tidligere blitt finansiert av Fylkesmannen og fortsetter nå videre i 2017 takket være midler fra Miljødirektoratet.

 

Hyggelig avslutning på dagen

På grunn av et godt nord-norsk sommervær ble festen avsluttet med grilling i Naustet på Tromsøya. Her samlet kolleger fra de tre instituttene seg til hyggelig samvær, god mat og prat på tvers av fagområder. 

Flinke søppelplukkere med en del av årets fangst. Foto: Trine Holm Larsen

Les også: 

Sommerfest og samfunnsengasjement på Musvær

Søppelfest på Gåsvær

En fest for miljøet i fjæra

Skip to main content