Velkommen til Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi

Vil at kommuner headhunter lærerstudenter

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker at distriktskommuner i nord skal headhunte lærerstudenter før de er ferdig utdannet.

Stig Brøndbo 31.03.2017 14:07   (Sist oppdatert: 03.04.2017 09:34)

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker at kommuner i nord lokker til seg lærere gjennom å love dem fast jobb allerede mens de er studenter. Foto: Stig Brøndbo
Til våren er Ida Charlotte Johansen ferdig utdannet med master i lærerutdanning. Hun ønsker jobb i Vest-Finnmark og syntes det var nyttig å snakke med kommunene som kom til UiT i Alta og i Tromsø for å lokke lærere til seg. Foto: Stig Brøndbo
Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, likte godt å bli invitert til speed-date med jobbsøkende lærerstudenter og ønsker møteplassen velkommen som et fast, årlig og vårlig initiativ for å få flere til å ta seg lærerjobb i nord Foto: Stig Brøndbo
Kommunalsjef for oppvekst i Hammerfest, Grethe Nissen, frister ungdom i Hammerfest med rentefritt lån, gode stipender og fast jobb om de tar lærerutdanning og så jobb i hjemkommunen sin. Foto: Stig Brøndbo

– Vi trenger kommuner som tenker offensivt, som motiverer til at flere tar lærerutdanning, og som tilbyr jobb og frynsegoder som gjør at studentene vender hjem når utdannelsen er ferdig, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Lyttetur
Tirsdag og onsdag var kunnskapsministeren på det han kalte en lyttetur i nord. Målet var å få konkrete innspill fra kommuner, studenter og UiT Norges arktiske universitet til hvordan regjeringen på en best mulig måte kan bidra til et felles krafttak for å øke rekrutteringen til det ministeren omtaler som verdens viktigste yrke. Allerede fredag var det første tiltaket på plass – halvering av studielånet om du tar master 1-7.trinn og jobb i Nord-Norge etterpå, men ministeren fikk også beskjed om økonomiske tiltak alene ikke var nok.
– Tilbakemeldingen jeg har fått fra studentene ved UiT i Alta og Tromsø er blant annet at veldig mange ønsker jobb i hjemkommunen – men at de jobbene ikke er der når de er ferdigstudert, sier Røe Isaksen.

Tenkt offensivt
Både ved UiT i Alta og i Tromsø møtte ministeren skoleeiere fra distriktskommuner, og selv om han var på lyttetur formidlet han et ønske om at kommunene må tørre og tenke langsiktig og offensivt.
– Gjennomsnittsalderen på lærerne i distriktet er høy og økende, og dersom kommunen vet at de har en ledig jobb om få år, samtidig som en av deres egne tar lærerutdanning, så må kommunene vurdere å tilby studentene jobb fra den dagen de er ferdigstudert. Venter de til jobben faktisk er ledig, har studenten sannsynligvis etablert seg med jobb et annet sted – og det kan være lenge til neste gang kommunen har en fra hjemkommunen som tar lærerutdanning, mener Røe Isaksen.

Speed-date
Studentene med master i lærerutdanning fra UiT, kan velge og vrake i jobber i hele landet. For å få flere av dem til å bli i nord, benyttet kunnskapsministeren turen til Tromsø og Alta til å spleise skoleeierne fra alle kommunene i Troms og Finnmark med jobbsøkende lærerstudenter. Tilsammen kom over 100 lærerstudenter, og både ved UiT i Alta og i Tromsø var dere flere studenter som fant tonen med skoleeierne.
– Jeg har søkt på flere jobber i Vest-Finnmark. Jeg vi hjem og det var nyttig å få snakke direkte med skoleeierne, sier Ida Charlotte Johansen, som er ferdig med sin masterutdanning til våren.

Nyttig
Også skoleeierne var fornøyd med å få treffe jobbsøkende lærerstudenter.
– Det var nyttig for oss å høre hva som er viktig for lærerstudentene når de bestemmer seg for hvor de ønsker å jobbe, og det var en fin arena for oss til å fortelle dem hva vi kan tilby. Jeg håper vi kan få til dette hvert år, sier ordfører i Harstad, Marianne Bremnes. Det samme sier ordfører i Salangen, Sigrun Wiggen Prestbakmo, som hadde med seg to unge lærere, kommunalsjefen og rektor på Salangen skole for å fortelle lærerstudentene hvorfor de bør søke jobb i akkurat deres kommune.
Stipender
Også Hammerfest kommune var på friertokt blant lærerstudentene.
– Vi er på jakt etter gode lærere og det å få fortalt direkte til lærerstudentene hva vi faktisk kan tilby dem, var veldig bra, sier kommunalsjef for oppvekst i Hammerfest, Grethe Nissen. Hun var til stede både i Tromsø og Alta for å fortelle hvordan hennes kommune motiverer egne innbyggere til å ta lærerutdanning gjennom å tilby stipender, rentefritt studielån og jobbgaranti.

Fornøyd dekan
Også dekan ved Fakultetet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning, Sonni Olsen, var fornøyd med møtene i Alta og Tromsø.
– Lærerkrisen i nord er ikke ny, og vi er nødt til å tenke både nytt og sammen for å øke rekrutteringen til lærerutdanningen og læreryrket i nord, sier Olsen. Hun var også fornøyd med spleisingen av skoleeierne og lærerstudentene.
– Jeg håper vi kan få til denne typen speed date hvert år, sier Olsen.

Fra høsten 2017 starter UiT i Alta en desentralisert master i lærerutdanning.