Velkommen til Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi
Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Blir lest 900 ganger hver dag

Temaet filosof Mathias Sagdahl skriver om er så populært at artiklene hans i snitt blir lest over 900 ganger – hver eneste dag.


Stig Brøndbo 14.02.2017 12:11   (Sist oppdatert: 14.02.2017 16:34)

Filosof Mathias Sagdahl håper at hans artikler kan pirre interessen slik at flere år lyst til å studere filosofi. Foto: Privat

Etikk, moral og verdi er bare tre av filosofiens nøkkelord som Mathias Sagdahl har skrevet om for Store norske leksikon (snl.no), og i 2016 ble Sagdahls artikler lest til sammen 330468 ganger.

Skriver bok
– Faglig sett er det både utfordrende og spennende å skrive om filosofi for et så bredt publikum. Samtidig som jeg skal skrive enkelt og forståelig skal jeg være faglig presis, og det er ikke bestandig like enkelt, sier Sagdahl. Til daglig jobber han som filosof og underviser i exphil ved UiT Norges arktiske universitet samtidig som han skriver på forlengelsen av sin egen doktoravhandling, en bok som tar for seg forholdet mellom egeninteresse og moral.

Relevant
Selv om Sagdahls artikler i snitt blir lest over 905 ganger daglig året igjennom, vet filosofen at artiklene hans er mest populær ved eksamenstider på universiteter og videregående skoler i hele landet.
– Jeg har tatt for meg de mest sentrale begrepene i moralfilosofien, og for mange er dette helt nytt. I skolen er det ikke mye plass til filosofi eller filosofiske betraktninger, så folk blir nysgjerrige på innholdet i begreper jeg har skrevet om, sier Sagdahl. Artikkelen om etikk ble alene lest 51106 ganger i fjor.

Nytteverdi
I fjor bidro 23 fagansvarlige, tre fagmedarbeidere og 25 artikkelforfattere tilknyttet UiT med fagartikler til Store norske leksikon. Til sammen ble UiT sine bidrag lest 1,7 millioner ganger, noe som er en økning på nesten 30 prosent fra året før. Enkeltartikkelen om Den kalde krigen ble mest lest, og hadde historiker Hallvard Tjelmeland som fagansvarlig.
­– Det er en litt spesiell sjanger å skrive i, men jeg tenker at det er utrolig nyttig både for meg selv og for faget, mener Sagdahl. Artiklene når ut til mange lesere og kan pirre interessen for å lære mer om faget som blir formidlet.
– Det er også god trening i å finne finkornete og presise beskrivelser uten å ta i bruk vanskelige faguttrykk og fremmedord, sier Sagdahl.

Skip to main content