Fra multikopter til mikrobryggeri

Er ulykken ute og noen begraves i et snøskred, har du dårlig med tid om du skal finne vedkommende i live. Vegar Einarsen og Tommy Benjaminsen ved UiT Narvik har konstruert et multikopter som kan spare letemannskapene for kritiske minutter når alarmen går.

Espen Eidum 13.06.2016 12:29   (Sist oppdatert: 13.06.2016 13:20)

Tommy Benjaminsen (tv) og Vegar Einarsen med prototypen av Mountain Surveyor. Foto: Espen Eidum

Hvordan kan man konstruere, produsere og bruke et transportabelt multikopter til å utføre et trygt skredsøk på kortest mulig tid, var utgangspunktet for de to bachelorstudentenes oppgave. Sist uke fikk de vist fram løsningene sine. Da var det sluttfremlegg av bacheloroppgaver for multikopterkonstruktørene samt 15 andre studentgrupper innen programområdet Maskin ved UiT Narvik. Faktisk var det såpass mange grupper i aksjon at to hele dager måtte til for at alle skulle få presentert sine oppgaver.

- Forskjellen på liv og død

For Vegar og Tommy dreide det seg altså om utviklingen av Mountain Surveyor, som de har valgt å kalle multikopteret. Utstyr for søk i skred, stor løftekapasitet, et utvidbart konsept og lang flytid er stikkord for nyskapningen. Og prototypen har så langt levert varene. I forbindelse med oppgaven ble det gjennomført et realistisk testsøk i det som ekspertene klassifiserer som et middels stort snøskred. Testen avslørte store forskjeller i tidsbruk mellom det som beskrives som et tradisjonelt skredsøk og et systematisk søk med multikopteret.

- Vi mener at det ligger en enorm tidsbesparelse i bruken av Mountain Surveyor. Og tiden du sparer kan være forskjellen på liv og død, sier de to UiT-studentene.

Robot i røret

Preben Engere, Stian Reinsnes og Marius Eidstø har også satset på et eget prosjekt til sin bacheloroppgave; «Utvikling og produksjon av robot til inspeksjon og vedlikehold av rørsystemer».

Stian Reinsnes (foran), Preben Engere og Marius Eidstø har utviklet en robot til inspeksjon og vedlikehold av rørsystemer. Foto: Espen Eidum

Prototypen som ble vist fram består av 400 deler – hvorav mer enn 300 er egenproduserte. Blant annet er den utstyrt med 3D-printede belter laget ved IVT-fakultetet. Ifølge utviklerne er manøvreringsmulighetene blant det som skiller roboten fra tilsvarende utstyr som finnes på markedet i dag.

Eget selskap

Fra Alta hadde studentene Karl Magnus Arnesen, Michael Hamnevoll, Gunnar Olsen og Fredrik Thomassen tatt med seg ikke bare to nyskapende produkter, men også etablering av eget selskap, Thao AS. Stikkord for bacheloroppgaven til de fire nettstudentene på Maskin er lading av bærbare enheter og redskap for utlegging av kabler og rør.

Her er oversikten over bacheloroppgaver, studieretning Maskin 2016:

Tittel

Oppdragsgiver

Kranfundament for katamaran oppdrettsbåt

GMV (Grovfjord)

Bruk av robot til inspeksjon i rørsystemer og trange sjakter

Utvikling av drone - skredsøk

Kop., mod. og CNC-prod. av deler til Volvo B20-motor

Narvik Volvo Dragster

Solcellerigg m/retningsstyring

UiT Narvik (internt)

Utvikling av produksjonslinje for sandwichpanel