Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Nyutdannede tannleger blir i nord

Ingen flyttestrøm sørover: 84 av 93 nyutdannede tannleger fra Universitetet i Tromsø har fått jobb i Nord-Norge.


Randi Merete Solhaug 18.06.2012 11:06   (Sist oppdatert: 19.06.2012 11:47)

De nyutdannede tannlegene fra UiT ønsker å jobbe i Nord-Norge, og det er godt nytt for alle i landsdelen som trenger tannlegetjenester. Foto: Colourbox

I perioden 2009-2012 er det utdannet 93 nye tannleger ved Universitetet i Tromsø. 84 av dem har etter eget valg fått sin første jobb i de nordligste fylkene.

Det utgjør hele 90,3 prosent av alle uteksaminerte tannleger ved UiT.

Gledelige tall

Det offisielle resultatet for ordinær eksamen våren 2012 er at 38 av 40 studenter bestod, og at 32 av dem har fått jobb i Nord-Norge. Sju har blant annet fått jobb i Finnmark.

De fleste nyutdannede tannlegene er i offentlige stillinger.

– Dette er meget, meget gledelig.  Jeg vil på vegne av UiT gratulere Institutt for klinisk odontologi og Det helsevitenskapelig fakultet, sier rektor Jarle Aarbakke.

Tannlegemangel i nord

Etter å ha kjempet i over 30 år for å få en tannlegeutdanning ble Universitetet i Tromsø endelig hørt i 2002. Den prekære mangelen på tannleger i landsdelen var én viktig grunn til at studiet endelig ble en realitet.

Men det var ikke uten protester sørfra. Både Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo raste over regjeringas beslutning om å opprette ei tannlegeutdanning i Tromsø. De mente blant annet at behovet for tannleger ikke var større enn at Oslo og Bergen selv kunne ta seg av utdanninga.

– Vi husker innvendingene, de var nesten klassisk forutsigbare og de er nå gjort ettertrykkelig til skamme. Tallene er i overkant av det jeg selv drømte om, innholdet og profilen i studiet er også slik at det bare er å ta av seg hatten. Internasjonalt er dette også en pionerutdanning, sier rektor Jarle Aarbakke.

De første tannlegestudentene ved Universitetet i Tromsø ble tatt opp høsten 2004. Alle studentene, unntatt én, var da fra Nord-Norge.