Storsatsing på toppidrett

Nå satser UiT og Helsefak på toppidretten. Visjonen til det nye Kompetansesenter for idrett og helse er å styrke idrettsfaglig utdanning og forskning, og å gi nordnorske idrettsutøvere like gode medisinske og idrettsfaglige rammebetingelser som de som bor sør i landet.

Øvreberg, Elisabeth, 23.09.2010 15:26   (Sist oppdatert: 27.09.2010 11:26)

Pensgaard med flere -72.jpg (Bredde: 560px)
Under fakultetsstyremøtet på Sommarøy ble etableringen av Kompetansesenter for idrett og helse vedtatt. Dermed ble Anne Marthe Pensgaard Nord-Norges første idrettspsykolog. Den profilerte idrettspsykologen skal være en av de faglige ansatte ved kompetansesenteret. Her i idrettslig lek med Stig Ørsje, Ståle Liljedal og John-Bjarne Hansen fra Helsefak.
Foto: Elisabeth Øvreberg

I flere år har lovende idrettsutøvere forlatt den nordlige landsdelen for å knytte seg til utviklingsmiljø sørpå. Nord-Norge har hatt en stor mangel på idrettskompetanse på toppnivå. Sentrale idrettsledere har uttrykt bekymring over at nordnorske talenter må forlate landsdelen for å få optimale utviklingsforhold. Til og med en idrettspsykolog har vært umulig å oppdrive, men det blir det nå en slutt på.

- Vi skal stoppe utøverne fra å flytte sørover, vi bygger nå et toppidrettsmiljø her i nord, forteller Arnfinn Andersen, som sitter i prosjektets ledelse.

Ikke nok med at kompetansesenteret skal kunne følge opp toppidrettsutøvere; utøvere som ønsker å studere ved siden av sin idrettskarriere får tilrettelagt studiene slik at studiene ikke blir et hinder for utøverens sportslige prestasjoner.

Styrke idrettsforskning

Arnfinn Andersen  -72.jpg (Bredde: 560px)
Seniorrådgiver
Arnfinn Andersen ved Helsefak
er en av intitiativtakerne
til Kompetansesenter for
idrett og helse.
Foto: Elisabeth Øvreberg

Kompetansesenteret starter opp som et 3-årig prøveprosjekt, og er et samarbeid mellom Universitetet i Tromsø, Norges Idrettsforbund, Olympiatoppen og Troms idrettskrets. Prosjektet har en kostnadsramme på ca 15 millioner kroner og finansieres hovedsakelig gjennom RDA–midler (5.037.500 kroner) og midler fra UiT og Høgskolen i Finmark, som også har et samarbeid med kompetansesenteret.

Med i ledelsen sitter førstelektor Svein Arne Pettersen, og han forteller at senteret skal betjene idretten og helsetjenesten, styrke og utvikle forskningen og idrettsutdanningen i Tromsø, og bli et nasjonalt ledende kompetansesenter for utdanning, forskning og testing av fysiske ressurser, helhetlig treningsveiledning, rehabilitering og ballspillanalyse.

Vekker oppmerksomhet

Det er planlagt fem slike kompetansesenter i Norge, og to er allerede etablert. Hvis alt går slik initiativtakerne ønsker blir senteret i Tromsø det tredje i rekken. Prosjektet har allerede vekket oppmerksomheten til toppidretten. Blant annet kommer Åge Skinnstad fra det norske herrelandslaget i langrenn neste uke for å se på samarbeidsmulighetene Norges Skiforbund kan ha med universitetets nye kompetansesenter.

Dekan ved Det helsevitenskapelige fakultet, Arnfinn Sundsfjord, ser store muligheter for toppidrettsforskning.

- Vi driver med forskning på internasjonalt toppnivå, så her får vi nye muligheter. Helse og idrett hører sammen, uttaler han.

Kompetansesenteret har et testtilbud som er utviklet i samarbeid med Olympiatoppen. Tilbudet omfatter både fysiske tester, sjekk av helsestatus og treningsveiledning. Testlabens leder Jorid Degerstrøm forteller at når det gjelder idrettsforskningen som skal foregå her, vil det bli gjort i samarbeid med toppidrettsutøvere som TIL-spillere, friidrettsutøvere, svømmere og utøvere som er på landslagnivå.

Profilerte medarbeidere

Med seg på laget har Kompetansesenteret fått den profilerte idrettspsykologen Anne Marthe Pensgaard. Som nyansatt ved Helsefak blir hun Nord-Norges første idrettspsykolog. Hun leder avdelingen for idrettspsykologi ved Olympiatoppen og jobber i tillegg som førsteamanuensis ved Norges Idrettshøgskole. Hun har hatt et nært samarbeid med noen av Norges største idrettsprofiler som Andreas Thorkildsen, Øystein ”Pølsa” Pettersen og Gro Hammerseng med flere. Hun er også fast støttespiller for damenes håndballandslag.

Et av hennes hovedfokus er forholdet mellom trener og utøver, og hun har jobbet mye sammen med trener Per-Mathias Høgmo.

Positive

Jorid Degerstrøm, Svein Arne Pettersen -72.jpg (Bredde: 560px)
Jorid Degerstrøm og Svein Arne Pettersen på presse-
konferansen om det nye Kompetansesenteret for
idrett og helse. Foto: Elisabeth Øvreberg

Selv om dette er et prøveprosjekt har Arnfinn Andersen stor tro på at senteret skal bli et permanent tilbud ved Det helsevitenskapelige fakultet.

- Jeg er alltid optimist, så jeg tror dette går bra. Senteret har et stort vekstpotensial, bare tenk på all den kompetansen som er her i bygget. Vi har alt fra medisin, psykologi og fysiologi. I tillegg har vi UNN, smiler han forventningsfullt.

Les også:

itromso.no: Toppidrett ved UiT