Samisk søndag


Vi starter markeringen av Samisk uke med Samisk søndag på Tromsø Museum søndag 31. januar kl. 12 - 16. Det er amulett-verksted for barna, foredrag om urfolk i Russland, lansering av bok om samisk ornamentikk, catwalk med Kola-samiske drakter og utstilling av duodji fra Kola. Velkommen!

Kl. 1200 – 1500 Amulett-verksted for barna v/ duojár Jorunn Løkvold, Sáve design, Manndalen. Bjørneamuletten som barna kan lage er inspirert av beskyttelsesamuletter fra urfolket Dolganerne, som holder til på Tajmyr-halvøya i det nordlige Sibir. Amuletten blir brukt på f. eks. vesker når man reiser for å beskytte innholdet, for å unngå at veskens innhold blir stjålet. Bjørnefoten symboliserer et hellig dyr med en sterk kraft og hullmønstret på reinhornet stjernehimmelen.

 

Kl. 1300 The situation of indigenous peoples in Northern Russia today v/ Dmitry Berezhkov, tidl. visepresident for The Russian Association of Indigenous Peoples of the North (RAIPON) og som har fått politisk asyl i Norge. Foredraget holdes på engelsk.

Kl. 1345 – 1545 Lansering av den engelske utgaven av boka “Sami ornaments” av Anastasia Mozolevskaia og Ekaterina Mechkina utgitt av Senter for nordlige folk i Murmansk, Nordvest-Russland.

Det blir en unik mulighet til å bli kjent med deler av den kunstneriske samlingen, som opprinnelig tilhørte forfatteren. Denne samlingen består av tradisjonelle klesplagg med Kola-samiske design, som Anastasia Mozolevskaia selv hadde laget for hånd.

 

  • Foto: M. Riessler,  E. Scheller, N. Afanasyeva

    Innledning: Diktet "Samisk ornament" av dikteren Elvira Galkiva fra den samiske bygd Lujavv'r. Diktet blir lest på kildin-samisk, nordsamisk og norsk.
  • Stipendiat, Anna Afanasyeva, Senter for samiske studier, UiT Norges arktiske universitet: Bokpresentasjon, kort innledning om forfatterne og deres bidrag til samiske håndlagde kunstverk.
  • Forsker, Elisabeth Scheller, Institutt for kultur og språkvitenskap, UiT Norges arktiske universitet:
    • Introduksjon til et samarbeidsprosjekt mellom Anastasia Mozolevskaia og Elisabeth Scheller: “Revitalisering av gammelt kola-samisk håndverk – studiereiser til etnografiske museene i Sverige - Stockholm, Göteborg, Umeå; Finland - Helsinki og Russland - St. Petersburg”.
    • Presentasjon av revitaliseringsarbeidet av tradisjonelle samiske klesplagg fra etnografiske samlinger av Itkonen, Hallström og Plotnikov, utført av Anastasia Mozolevskaia. Disse er kjente etnografer fra Finland, Sverige og Russland som under 1900-tallet har samlet ulike samiske håndverk.
  • Motevisning: Visning og kortfattet beskrivelse av tre tradisjonelle Kola-samiske klesplagg bestående av tradisjonell kvinnelig vinter- og sommerdrakt, og en moderne festlig kveldskjole (datert fra slutten av 19. til begynnelsen av 21. århundre). Alle plaggene kommer fra en mer omfattende privat samling som tilhørte forfatteren.

Boklanseringen er et samarbeid mellom Senter for samiske studier og Tromsø Museum – Universitetsmuseet, begge UiT Norges arktiske universitet. Les mer om boklanseringa her.

 

Samisk duodji fra Kola - miniutstilling av gjenstander fra Tromsø Museums magasin.

Salg av duodji fra Russland

Velkommen!

Se hele vinterprogrammet for Tromsø Museum – Universitetsmuseet.

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
Når: 31. januar 2016 kl. 12.00–16.00
Hvor: Tromsø Museum
Studiested: Tromsø
Målgruppe: alle