– Et ærefullt oppdrag


UiT-rektor Anne Husebekk er blitt utpekt til å sitte i et internasjonalt råd for en stiftelse som støtter forskning med flere milliarder.

Novo Nordisk Foundation er en uavhengig dansk stiftelse som i utgangspunktet ble grunnlagt for å produsere insulin til pasienter med diabetes. Stiftelsen har siden utviklet seg til et stort og svært lønnsomt legemiddelfirma med en nettoformue i 2019 på 60 milliarder dollar.

Anne Husebekk foran isbre.
Anne Husebekk er rektor ved UiT. Foto: Jørn Berger-Nyvoll

Stiftelsen har et internasjonalt overordnet råd for å planlegge strategisk forskningsstøtte, som UiT-rektor Anne Husebekk er utpekt til å sitte i. Hun deltok på sitt første møte 11. juni. 

– Det er sannsynligvis min kunnskap i immunologi og med vaksineutvikling sammen med en bredere oversikt over utviklingen innen medisin og helse som gjorde at jeg ble spurt om å sitte i panelet. Det er en ære å få dette oppdraget, men også et stort ansvar, sier Husebekk.

Støtter humanitære formål

Novo Nordisk Foundation støtter forskning innenfor metabolisme, endokrinologi og fysiologi, og har etter hvert utvidet støtten til et bredt spekter av forskningsområder, med seks milliarder danske kroner i 2020. Støtten er først og fremst til danske og nordiske forskere, men det gis også støtte internasjonalt.

Ved siden av å støtte kommersiell aktivitet og forskning til selskapene i Novo Group (Novo Nordisk AS og Novozymes AS), gir stiftelsen også støtte til andre vitenskapelige, humanitære og sosiale formål.

På Twitter   #norgesarktiske