Elle Sàràs drømmedag

Elle Sàrà Oskal (15) hadde en drøm om å være polardyrforsker for én dag. Tirsdag gikk drømmen i oppfyllelse på Avdeling for arktisk biologi.

Solhaug, Randi Merete
Publisert: 20.05.08 12:00 Oppdatert: 03.06.08 14:47

Rein nummer 505 blir foret med lav etter en treningsøkt på tredemølle. Elle Sàrà Oskal er vant til å håndtere rein ettersom hun har to kjørerein hjemme i Kautokeino. Professor Lars P. Folkow i bakgrunnen. Foto: Randi M. Solhaug

Elle Sàrà hadde nemlig vært med i en drømmekonkurranse i regi av den ideelle organisasjonen MOT - og blitt trukket ut som en av vinnerne.

I samarbeid med MOT ga derfor ansatte på Avdeling for arktisk biologi ved Universitetet i Tromsø femtenåringen fra Kautokeino en dag hun sent vil glemme.

På programmet sto blant annet mating av en liten moskusunge, trening av rein på tredemølle, informasjon om satellittmerking av sel og en tur ut til Ryøya for å få informasjon om hvordan man håndterer moskusen der ute.

- Så langt har det vært veldig gøy, forteller Elle Sàrà Oskal.
- Er det polardyrforsker du har tenkt å bli?
- Jeg har alltid vært interessert i dyr, så det kan hende, svarer hun.

Strålende fornøyde
Hvert år får niendeklassinger i Norge en konkurranseinvitasjon fra MOT. Bakgrunnen for konkurransen er "Drømmefondet" som ble opprettet av Andreas Ebbesen. Som 13-åring gikk han i 2003 over Grønland på tvers sammen med sin far. Overskuddet satte han inn i "Drømmefondet" slik at andre kunne få sine drømmer oppfylt.

Konkurransen går ut på at ungdommene skriver ned sine drømmer. Deretter plukker MOT ut fire-fem drømmer som de vil la gå i oppfyllelse, og det må være drømmer som skiller seg litt ut.

- Og det gjorde absolutt drømmen til Elle Sàrà. Den hadde et flott fokus på dyr og utdanning. Den var jordnær og realistisk, sier distriktsleder i MOT Nordland, Troms og Finnmark, Gøril Hastad.

- For å være helt ærlig så hadde jeg ikke særlig tro på at jeg skulle bli trukket ut, så det kom som en stor overraskelse, forteller Elle Sàrà Oskal.

Både hun og Gøril Hastad var strålende fornøyde med den mottakelsen de fikk på Arktisk biologi.

- All ære til Lars (Folkow, red.anm.) og de andre for hvordan de har tatt imot oss og levende fortalt oss om det som foregår her. Nå gleder vi oss til å dra ut til Ryøya og se på moskus, sier Hastad.

- Veldig mange niendeklassinger drømmer om å treffe rockestjerner og lignende. Elle Sàrà vant drømmedagen fordi hennes ønske skilte seg ut fra alle de andre, sier distriktsjef i MOT, Gøril Hastad. Foto: Randi M. Solhaug

- Sunn interesse
Avdeling for arktisk biologi får hvert år mange henvendelser fra folk som ønsker en omvisning, men av kapasitetshensyn må de være ganske restriktive.

- Men i dette tilfellet syntes vi ikke at vi trengte å være det. Vi som jobber her har jo allerede har fått drømmen vår i oppfyllelse, derfor har vi stor forståelse for Elle Sàràs ønske om å være polardyrforsker. Vi mener selvsagt at det er en veldig sunn interesse, smiler professor Lars P. Folkow.

- I tillegg ser vi jo dette besøket i et rekrutteringsaspekt, legger han til.

Vi anbefaler