Velkommen til morgenkaffe og filmprat ombord på forskningsskipet «Helmer Hanssen»!


Forskere fra UiT kommer denne morgenen hjem fra polarnatta i Arktis. Ombord er også filmskaper Michael O. Snyder som tidligere har vært med på tokt og laget film om den mørke forskningen som har premiere under TIFF.

Pressen inviteres til besøk ombord på «Helmer Hanssen»

Tidspunkt: Fredag 17. januar 2020 klokken 08 

Sted: Kaia ved Kullkranen, Stakkevollveien 1 (nedenfor betonganlegget)

filmplakat med båt i mørket
Filmen "Into the dark" handler om forskere som må jobbe i stummende mørke i Arktis, og har premiere på TIFF 2020. Foto: Michael O. Snyder

Filmen Into the dark handler om forskere fra UiT som reiser mot Nordpolen for å studere de små dyrene som lever lengst mot nord i havet i polarnatta, nemlig dyreplankton.

Arbeidsforholdene for forskerne blir mildt sagt vanskelige. For å få gode forskningsresultater må de nemlig skru av lyset på forskningsskipet, og jobbe videre i stummende mørke. 

Filmen har premiere på TIFF den 16.januar, under Films from the North programmet.

Les mer om filmen og se trailer her: Arktisk forskningsfilm med verdenspremiere på TIFF

Nylig returnert fra Arktis

Biologiprofessor ved UiT, Jørgen Berge og hans forskerteam returnerer direkte fra Arktis fredag 17. januar. Med seg har de prøver fra Polhavet som kan gi viktige forskningsresultater i lys av de store endringene vi nå er vitne til i verden.

– Polarnatta er et av de siste, uutforskede områdene på planeten vår – en svart boks av hemmeligheter.

Jeg er nysgjerrig på å se hva som er inni denne svarte boksen, sier Berge.

Forskerne har blant annet med seg en stor ROV, et undervannsfartøy som brukes til å samle inn data under vann.

Ved hjelp av både selvgående og fjernstyrte undervannsroboter, kamera og dykkere har forskerne oppdaget både helt nye arter og arter man ikke visste befant seg så langt nord. Der de trodde det var bekmørkt var det selvlysende fisk og plankton, og plankton som beveget seg i takt med måneskinn og nordlys. 

Les mer om den spennende Polarnatt-forskningen her: Livet i polarnattas dyp

Farefull ekspedisjon

– Mike, regissøren, ble med meg og mitt forskerteam på tokt i Arktis i januar 2018, forteller Jørgen Berge som nå kommer tilbake fra et nytt tilsvarende tokt med både forskere og studenter fra inn- og utland.

– Å få jobbe sammen med noen av verdens beste arktiske forskere fra UiT Norges arktiske universitet og the Scottish Association for Marine Science var et privilegium, sier regissør Michael Snyder.

Han mener filmen ikke kunne ha passet bedre inn i tiden enn nå.

– Med havis som smelter i hurtig tempo har vi bare noen få år på å danne grunnlaget og forståelsen for hva lysforurensning kan gjøre med denne mørkeste delen av kloden, mener Snyder.

– Arktis er i rask endring. Raskere enn noe annet sted på kloden. Tidligere var havisen tykk og havet under var både kaldt og mørkt. Med mindre havis er det mer lys som kommer ned i havmassene, og vi vil undersøke hvordan dette påvirker økosystemet. Jeg er takknemlig for at jeg får oppleve Arktis og endringene mens de skjer, samtidig gjør det meg trist at mine barn og kommende generasjoner kanskje ikke vil oppleve den samme frosne villmarka, sier Berge.

Kontaktpersoner:

Jørgen Berge, professor UiT

Tlf: 90169125, jorgen.berge@uit.no

 

Michael O. Snyder, filmskaper

Interdependent Pictures

Tlf: +301 804 7710,

e-post mike@interdependentpictures.org

 

Ellen Kathrine Bludd, kommunikasjonsrådgiver UiT

Tlf: 45002395, e-post ellen.kathrine.bludd@uit.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Twitter   #norgesarktiske