Romsøppel-idè sendte Linn Robin til Houston


Linn Robin Andersens videosnutt om hvordan fjerne romsøppel, sendte henne rett til NASA i Houston, Texas.

- Dette var bare kjempekult, sier Linn Robin, som er førsteårsstudent ved Satellitteknologi-utdanningen på Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT-fak) ved UiT i Narvik.

Førsteårsstudent Linn Robin Andersen ved Satellitteknologi-utdanninegn ved UiT i Narvik fikk en drømmestart på studiene med tur til NASA i Houston, Texas. Foto: Privat


«Hvilken samfunnsutfordring vil du løse med teknologi, og hvordan går du frem?», var utfordringen prosjektet «Jenter og teknologi» kom opp med tidligere i år. Et spørsmål som skulle besvares ved hjelp av en egenprodusert video på maks ett minutt.

Enorme mengder søppel

- Med tanke på alt vi har etterlatt i verdensrommet, for eksempel døde satellitter som går i bane rundt jorda, så er romsøppel helt klart en samfunnsutfordring, sier Linn Robin.
Det finnes i dag over 750.000 biter romsøppel på størrelsene fra klinkekuler (1 centimeter) og opp til tennisballer (10 centimeter), ifølge denne kronikkenforskning.no. I tillegg kommer alle større gjenstander, som for eksempel rester av bæreraketter og satellitter som har sluknet.

Linns bidrag til konkurransen var hvordan bruke en satellitt til å plukke romsøppel.

Nett og solseil

- Ideen var å ha en satellitt som inneholdt et nett som ble foldet ut og som skulle "fange"døde satellitter og gamle rakettdeler. Når nettet var fult, skulle satellitten brette ut et solseil som gjorde at den skulle falle fortere ned mot jorda og brenne opp slik at man ikke lager mer romsøppel av å prøve å fjerne det, forteller hun.

Så bra var altså forslaget hennes at hun ble belønnet med en tur Houston, Texas og Lyndon B. Johnson Space Center, som er NASAs romsenter for bemannede romferder. Fristen for å delta i konkurransen var 16. september. Allerede en måned senere var Linn Robin og fem andre jenter på vei til USA.

- Jeg har vært hekta på romfart siden vi besøkte Kennedy Space Center under en ferie tilbake i 2007, forteller Linn Robin og røper at flere av feriene siden den gang har hatt tunge innslag av romrelatert innhold – som for eksempel rakettoppskytninger.
Dermed lå også alt til rette for en drømmetur til Houston. Der deltok hun og de øvrige vinnerne på et skreddersydd opplegg med alle kostnader dekket. Foredrag og demonstrasjoner hos NASA og møter med ingeniører, forskere og astronauter – i tillegg til omvisning på romfartssenteret.

For "guttete"?

- Utrolig kult og veldig inspirerende, forteller Linn Robin.
I tillegg til Houston-turen skal vinnerne holde foredrag for jenter i ungdomsskolealder i november, i forbindelse med Jenter og teknologi sin landsdekkende turné. For Linn sin del betyr det tur til Finnsnes for blant annet å fortelle om hvorfor hun har valgt teknologisk utdanning. For samtidig som norske bedrifter melder om et stort behov for teknologer, sliter utdanningene på området med svært lav kvinneandel. Årsakene til det er flere, men som Linn Robin Andersen sier det:
- Jeg tror at få jenter velger teknologiske utdanninger fordi de tenker at det er «guttete» utdanninger og fordi de kanskje tror at fagene der er for vanskelige.

På Twitter   #norgesarktiske