Tidligere NASA-astronaut kommer til UiT


31. oktober arrangerer Fakultet for naturvitenskap og teknologi Space Day for alle som er interesserte i hva som beveger seg i romfarten.

Dr. Tess Caswell uten tyngdekraft
Dr. Tess Caswell er tidligere simultanastronaut i NASA Foto: Den amerikanske ambassaden

Hedersgjesten er den tidligere simultanastronaut i NASA, dr. Tess Caswell. 

– Det er ikke hverdagskost å få besøk av en astronaut, og enda mer spesielt en kvinnelig astronaut. Vi er sikker på at både foredrag og møte med studentene vil være inspirerende og bidra til nye tanker om framtiden og utviklingen av romindustri. Astronauter er godt trente eksperter, ikke bare i jobben de skal gjøre, men også i formidling. Dette blir spennende, sier prosjektkoordinator ved NT-fakultetet, Inger Solheim. 

Det var den amerikanske ambassaden som først tok initiativ til astronaut-besøket. 

Se fullt program for dagen nederst i artikkelen

Åpent for alle

Dr. Caswell skal i et foredrag snakke om månelandingen, og hvordan arven etter Apollo 11 har påvirket suksessen til den Internasjonale Romstasjonen. Dette foredraget åpner Space Day og passer for alle, senere på dagen holder hun workshopen Planetary Space physics og en spesialworkshop som kun er forbeholdt pilotstudentene. 

– Det er veldig spennende at det som skjer med romfart nå også planlegges og drives fram av private aktører. Dr. Tess Caswell har erfaring både fra NASA og jobber nå i det private selskapet Blue Origin. Det blir spennende å høre hennes perspektiver på fremtiden. Vi håper hun vil inspirere studentene ved å vise hvordan bakgrunnen deres er relevant. Det er alltid positivt når vi får besøk fra bedrifter eller eksterne eksperter, sier Solheim.

Mange jobbmuligheter

I løpet av dagen vil også European Space Agency, Norwegian Space Agency og nasjonalt næringsliv holde foredrag om de mange og varierte karrieremulighetene i verdensrommet. 

– Nord-Norge har en lang historie med store aktører som KSAT, Andøya rakettskytefelt, EISCAT og Spacetec for å nevne noen. Dr. Caswell har en allsidig bakgrunn som bør inspirere både pilotstudenter, romfysikkstudenter og alle andre som har drømt om en framtid i romindustrien. Våre kandidater får ofte jobb i romindustrien, selv om UiT ikke akkurat har utdannet noen astronauter. Ennå, sier Inger Solheim. 

Hun legger også til at det er verdt å huske på at disse bedriftene også trenger økonomer, markedsførere og ansatte fra politiske fag. Space Day er åpen for alle som måtte være interesserte i romfart, romforskning eller en karriere innen dette, og er et samarbeid mellom UiT, European Space Agency og Norwegian Space Agency.   

Program:

Sted: MH U6.SAUD

1100-1145: Unity on Earth, Unity in Orbit: From Competition to Cooperation in Space, Dr. Tess Caswell 

1145-1200: Pause med mingling

1200-1230: Workshop on Planetary Space physics, Dr. Tess Caswell

1230-1245: Gratis lunsj utenfor auditoriet

1245-1400: Karrieremuligheter i verdensrommet, med ESA, NOSA and nasjonalt næringsliv

1300-1400: Parallell spsesialøkt for luftfartsstudenter: Workshop on the Future of Aviation, Tess Caswell - Farmasibygget: Aud. 1 

På Twitter   #norgesarktiske