Prestisjepris til UiT-professor


– Jeg blir forlegen. Det er hyggelig å bli satt pris på, men jeg gjør ikke mer enn mange andre, sier Marie-Theres Federhofer om Willy Brandt-prisen hun skal motta i høst.

Marie-Theres Federhofer får Willy Brandt-prisen i 2019 Foto: David Jensen

Willy Brandt-prisen gis hvert år til personer eller institusjoner som gjennom arbeidet har bidratt på en særlig fortjenestefull måte til å utvikle forbindelsene mellom Norge og Tyskland. Federhofer, som til vanlig er professor i tysk litteratur og kultur ved HSL-fakultetet, tok i fjor fatt på Henrik Steffens-professoratet ved Humboldt-universitetet i Berlin. Hun skal tilbake til UiT i 2021. 

I mange år var hun også leder for hjemmestyret ved Det tysk-norske studiesenter ved universitetet i Kiel.  

Federhofer kommer inn i godt selskap av tidligere prisvinnere. Fra før av har blant annet Jostein Gaarder, Kåre Willoch, Thorvald Stoltenberg og Jon Fosse mottatt prisen. 

Willy Brandt-prisen: 

  • Deles ut årlig av Den norsk-tyske Willy Brandt-stiftelsen  
  • Grunnlagt i 2000 av politikerne Thorvald Stoltenberg og Egon Bahr 
  • Deles ut til en norsk og en tysk person eller institusjon 
  • Gis for en særdeles fortjenestefull innsats for å fremme de tysk-norske forbindelsene på sine felter 
  • Tidligere norske mottakere av prisen: Jahn Otto Johansen, Olav Christopher Jensen, Wenche Myhre, Nils Morten Udgaard, Jostein Gaarder, Kåre Willoch, Stor-Elvdal ungdomsskole, Thorvald Stoltenberg, Grete Lächert, Inge Lønning, Sverre Dahl, Therese Bjørneboe, Ingvar Ambjørnsen, Jonas Gahr Støre, Jan Garbarek, Sten Inge Jørgensen, Jon Fosse, Ingrid Brekke og Kate Hansen Bundt.  
Kilde: www.willy-brandt-stiftelsen-no

 

– Gjennom sitt virke både i Norge og Tyskland formidler hun ikke bare mellom norsk og tysk litteratur, men bidrar også til utveksling mellom norsk og tysk vitenskap, står det i pressemeldingen fra Willy Brandt-stiftelsen.

 

Blant annet tok hun i 2017 initiativ til partnerskapsuke UiT - Tyskland, og har jobbet for at ustillingen «Arv» nå vises i Berlin ved Humboldt-universitetet. 

Liker seg ikke i rampelyset 

Marie-Theres Federhofer er ikke en person som trives best når alle øyne er på henne.  

– Jeg liker å gjøre ting, men trenger ikke sitte på første rad og drikke sjampanje. Jeg liker å være den stille lederen i bakgrunnen.  

Da er det også vanskelig for henne å skryte av seg selv, selv når hun mottar en høytstående pris.  

– Klart jeg har gjort ting, men det er jo jobben min. Jeg har gode folk rundt meg, og jeg synes det er fint at prisen går til noen på UiT, sier hun med et smil.  

Stor politiker 

Willy Brandt-prisen er oppkalt etter den tyske politikeren Willy Brandt, som måtte emigrere til Norge da partiet hans ble forbudt i 1933. Fem år senere ble han fratatt sitt tyske statsborgerskap, og søkte om norsk statsborgerskap. Brandt mottok Nobels Fredspris i 1971. Siden 2000 har Willy Brandt-prisen årlig blitt delt ut til to personer, én på norsk side og én på tysk side. Federhofer mottar prisen fra tysk side.  

– Han var en viktig politiker som gjorde mye bra for samarbeid mellom nasjoner. Det er fint at det er en pris oppkalt etter han, sier Federhofer.  

Mottakelsen vil finne sted på Bokmessen i Frankfurt, der Norge er hovedland i år, den 16. oktober. 

Fra norsk side er det i år forfatteren Erik Fosnes Hansen som mottar prisen. 

På Twitter   #norgesarktiske