Studentene plukker søppel under vann - igjen

Studentenes Undervannsklubb i Tromsø tar samfunnsansvar og samler søppel under vann for sjette gang. Og det er ikke akkurat lite søppel de finner på sine ryddeaksjoner i sjøen utenfor Tromsø.

Lørdag 11. mai skal Studentenes undervannsklubb i Tromsø (SUT) igjen samle søppel under vann. Denne gang i sjøen langs Stakkevollveien. Foto: Ireen Vieweg

I løpet av bare fire timer i mai i fjor var Studentenes Undervannsklubb i Tromsø (SUT) med å samle inn mellom 200 og 300 kilo med søppel i en ryddeaksjon i Tromsø indre havn.

Til sammen 47 frivillige fra SUT, Tromsø undervannsklubb, havpadleklubben Trulle, mannskap fra Multiconsult og dykkere fra Tromsø Brann og Redning stilte da opp og ryddet i fire timer.

Lørdag 11. mai i år er det igjen klart for en ny ryddeaksjon. Denne gang skal SUT rydde i sjøen langs Stakkevollveien. Her forventer de å finne en god del søppel og skrot.

– Vi har allerede gjennomført et testdykk bak kaia nedenfor REMA1000 for å se hva vi kan forvente under ryddeaksjonen og har for eksempel oppdaget et bilvrak. Men det må myndighetene ta hånd om, forteller postdoc ved UiT og styremedlem i Studentenes Undervannsklubb i Tromsø (SUT), Ireen Vieweg.

Finner plast, bildeler og forbruksvarer

Ellers er det svært variert hva SUT pleier å finne på sine ryddeaksjoner. Det er både søppel som kan ha blitt blåst på havet fra butikker, for eksempel engangsbestikk, salatbokser og plastposer. De finner også ting som må ha blitt kastet med vilje. Det kan være bildeler som bilbatterier, veiskilt og dekk. De har også funnet forbruksvarer som støvsuger og datamaskin.

– Mye av søppelet vi fant bak kaia nå må ha blitt kastet i havet med vilje. Vi kunne ikke finne noe søppel som har blitt transport med havstrømmen inn til kaikanten. I tillegg skal vi rydde havbunnen bak moloen rett bak JM Motor AS hvor jeg forventer en del søppel som ufrivillig blir fraktet med i snøen som kommunen dumper i havet på den plassen: små plastdeler og alt mulig som man finner på bilveier, sier Ireen Vieweg.

– Kan alle bli med på denne ryddeaksjonen?

– Ja, absolutt. Vi trenger selvfølgelig mest folk i vannet i form av dykkere og fridykkere, men vi har også behov for hjelp på land og i båt. Alt søppelet skal transporteres til land hvor vi kommer til å sortere søppelet etter et registreringsskjema fra ”HoldNorgeRent”. Denne informasjonen er veldig viktig for dem for å kunne kartlegge hvilket type og hvilken mengde søppel som forurenser den norske kysten.

Bildekk er en gjenganger når det gjelder hva SUT finner på ryddeaksjonene sine. Foto: Bo Eide

Ønsker et renere miljø under vann

Ireen Vieweg forteller at Studentenes undervannsklubb får mange gode tilbakemeldinger på ryddeaksjonene sine.

– Vi har fått veldig god respons, både når det gjelder oppmøte av frivillige og en veldig positivt dugnadsånd blant de engasjerte - men også fra kommunen. Bo Eide fra Tromsø kommune har støttet aksjonene våre både finansielt gjennom prosjektet ”Ren Kyst”, men også med faglig råd. To ryddeaksjoner ble organisert i samarbeid med arrangementet «Fritt Fram» ved Framsenteret i 2016 og 2017, og der var det stor interesse fra publikum for aksjonen vår.

– Videre ville det ikke ha vært mulig å gjennomføre ryddeaksjonen uten støtte fra kajakkfolk fra havpadleklubben Trulle og båtmannskapet fra Multiconsult. De har en utrolig viktig jobb under ryddeaksjon når de løfter all søppel som vi har merket med bøyer og frakter den til land, noe som ville ha vært mye mer vanskelig uten deres hjelp. Det er helt fantastisk å kunne få denne støtten, legger Vieweg til.

Hovedmotivasjonen bak ryddeaksjonene er å kunne bidra til å skaffe et renere miljø under vann på offentlige plasser og populære dykkemål. SUT vil gjerne bidra med å verne det marine miljøet og tar tak i utfordringen vi har med havforsøplingen.

– Havet er et veldig fascinerende miljø, spesielt når man kan utforske det som dykker. Selvfølgelig er bidraget vårt under ryddeaksjonen relativt lite i forhold til mengden av søppel som finnes i havet. Antatt mengde søppel på havbunnen er 70 kilo per kvadratkilometer. Men gjennom ryddeaksjonene våre klarer vi å vekke oppmerksomhet rundt problemet med havforsøpling hos et bredt publikum. Og kanskje kan vi klare å få folk til å tenke seg om før de kaster et bilbatteri på havet neste gang? Kanskje bestemmer de seg heller for å kjøre søppelet sitt til Remiks istedenfor å bare kaste det på havet.

Å samle søppel fra havbunnen er et stort arbeid, og er ofte et samarbeid mellom flere. Her er både SUT, Multiconsult og havpadleklubben Trulle involvert. Foto: Bo Eide

Ideen startet i 2016

Ideen om en ryddeaksjon under vann stammer fra et initiativ som Norges Dykkerforbund og Sparebankstiftelsen DNB tok i 2016.

– Vi ble med samme år og har gjennomført til sammen fem ryddeaksjoner siden det, forteller styremedlem Ireen Vieweg i Studentenes Undervannsklubb i Tromsø (SUT).

Vieweg forklarer at det flere kriterier som er viktige for dem når SUT velger hvor de skal ha en ryddeaksjon:

• Det må være oppdaget en god mengde med søppel under vann
  • Det må være enkel logistikk for å få dykkere, fridykkere, båt og kajakker i vannet
  • At det er mulig for SUT å ha oversikt over all aktivitet i vannet og dermed sikre en aksjon hvor ingen kommer til skade
  • Bedrifter som ligger ved ryddeplassen må også være innforstått med ryddeaksjonen

På Twitter   #norgesarktiske