Nå kommer samisk stavekontroll til mobilen


Divvun-gruppa vil gjøre det lettere for flere å skrive de samiske språkene nordsamisk, sørsamisk, lulesamisk og enaresamisk.

For noen år tilbake utviklet Divvun samiske tastaturer for mobiltelefoner, da de tradisjonelle tastaturene manglet noen bokstaver for at språkene skulle bli helt korrekte. Nå vil også mobilen foreslå ord og rette feilskriving.

Samisk stavekontroll
Samisk stavekontroll på mobil Foto: Skjermdump

- Vi har jobbet mye med å utvikle verktøy for å gjøre det lettere for flere å skrive samisk. Det samiske folk har blitt utsatt for en kraftig etnisk assimileringspolitikk og sliter med senvirkninger etter dette, samtidig som samiske språk og samisk kultur fortsatt utsettes for hard påvirkning fra norsk og andre språk og kulturer. Skal vi klare å snu en negativ samisk språkutvikling er disse verktøyene grunnleggende viktige i samiskspråklig revitalisering, sier prosjektleder i Divvun, Sjur Nørstebø Moshagen.

 

Bedre i nettleser og e-post

Divvun-gruppa har utviklet flere forskjellige verktøy. Fra tidligere av finnes det stavekontroll for Word og talesyntese, nå kommer det også et program for å rette samisk språk i nettleser og e-post på Mac og Windows.

- Dette er enda et verktøy for å stå imot det harde presset fra majoritetsspråkene. Vi har fått mange tilbakemeldinger på hvor bra det er at disse verktøyene finnes. Disse tilbakemeldingene motiverer oss til videre arbeid for de samiske språkene. Det er spesielt gledelig at de yngre samene er aktive samiske skribenter. Med dette programmet vil de kunne skrive enda mer effektivt, forklarer Moshagen.

Lettere å installere

En utfordring gruppa har støtt på er at brukerne av verktøyene har gamle versjoner av dem. Samtidig som det lanseres stavekontroll til mobil, nettleser og e-post, vil det nå bli lettere å installere og oppdatere programvarene på Windows og Mac.

- Selv om vi prøver å gjøre det enkelt, har det vist seg at det lett kan bli noen snublesteiner. Nå kommer det et nytt installeringsverktøy, når det er installert velger du bare språk og hvilke verktøy du vil ha, og så trenger du ikke tenke på noe mer. Installeringsverktøyet oppdaterer alle stavekontrollene og seg selv automatisk, sier Moshagen.

Verktøyene har språkene nordsamisk, sørsamisk, lulesamisk og enaresamisk, og er tilgjengelige og gratis for alle fra torsdag 20. desember.

Her finner du programvaren og mer informasjon: divvun.no

Divvun har fått hjelp av TheTechnoCreatives og Giellatekno for å utvikle verktøyene.

På Twitter   #norgesarktiske