Inviterer til Halloween-forelesning på trolsk dag

30.10.18 Stig Brøndbo

Historiker Rune Blix Hagen inviterer til åpent Halloween-foredrag på årets mest trolske dag.

Knask, knep, godteri og fanteri. På selveste Halloween inviterer historiker Rune Blix Hagen til et foredrag om hvordan Halloween har blitt feiret gjennom mange hundre år. Foto: Stig Brøndbo

– I 2018 dreier Halloween seg om fest, fanteri og godteri, men feiringen startet for flere hundre år siden, og i foredraget skal jeg snakke om bakgrunn, tradisjon og trender. Har du lyst til å vite mer om hvorfor vi samler godterier, skremmer hverandre og bruker gresskar, er det bare å komme, sier Rune Blix Hagen, førsteamanuensis i historie ved UiT Norges arktiske universitet.

Urgammel
I dag har Halloween blitt milliardindstri. Men det hele startet med neper og kålhoder.
– Kulten rundt Halloween tar som mange andre slike festivaler sitt utgangspunkt i årstidene. Halloween var opprinnelig en overgangsfest, en urgammel takkefest med røtter i gammel norrøn tradisjon og keltisk folketro. Det var en nyttårsfeiring hvor man sa velkommen til vinteren og farvel til sommeren, sier Blix Hagen.

Overnaturlig
Koblingen med til det overnaturlige har vært der hele tiden, og dagen ble tidligere sett på som den mest trolske dagen i året. Selv om Halloween er en ny tradisjon i Norge, er dagen også i Norge koblet til det skumle og hinsidige gjennom en lang kirkelig tradisjon. Første søndag i november minnes de døde med Allehelgensdag, og som merkedag finnes høstfesten på gamle primstaver.
– Historisk sett egnet kvelden seg godt for å forutsi framtiden. Klarsyn og spådomskunst har igjen tett sammenheng med åndemaning, altså kontakt med de døde, sier Blix Hagen.

Kongebryllup
Den magiske datoen har sørget for både kongebryllup og heksebrenning. Rettsprotokoller fra Finnmark viser at en samisk sjaman ble dømt til døden og brent på bålet som heks fordi han mistet kontrollen over kreftene sine i slutten av oktober i 1625. Fem personer omkom. Og en Halloween-tale fra Satan selv, skal ifølge historiske dokumenter være den direkte foranledning til det siste kongebryllupet i Norge.

Opprør
Også kirken har tatt Halloween i bruk for å forsterke sitt budskap. I foredraget på selveste Halloween vil Rune Blix Hagen blant annet fortelle om hvordan også Martin Luther brukte dagen i sitt opprør mot den katolske kirken i 1517.

Her finner du informasjon om tid og sted

Les også:

Kongebryllup, heksejakt og godterier

Hvorfor feirer vi Halloween, egentlig?På Twitter   #norgesarktiske