Videre til finalen i Forsker Grand Prix

27.09.18 Lise Lotte Henriksen

– Jeg er ikke i tvil om vi kan vinne den nasjonale finalen igjen, sier rektor Anne Husebekk om vinnerne.

 

Stor stemning da vinnerne av Forsker Grand Prix i Tromsø ble arrangert torsdag kveld. Foto: David Jensen

 

Tracy Munthali Lunde og Maria Olsson er videre til den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix på lørdag - på hjemmebane. Foto: David Jensen

Det ble full jubel og god stemning da Maria Olsson og Tracy Munthali Lunde tok seg videre til lørdagens nasjonale finale i Forsker Grand Prix.

 

– Det føles veldig bra. Det har vært veldig morsom å være en del av denne gruppa, det har vært strålende stemning,  sier Maria Olsson, som var den eneste av deltakerne som fikk full pott på poeng fra dommerne.

 – Jeg har jobbet med dette lenge, og så endelig kunne jeg vise det frem. Det var så mange flinke, og så jevnt. Det har vært en veldig gøy kveld, istemmer Tracy Munthali Lunde.

Begge to sto i finale med Markus Landrø, som dessverre ikke nådde helt til topps denne gang.

Da vi startet hadde vi foredrag på 12 minutter, så all ære og takk til våre coacher.

– Skyhøyt nivå

Vinnerne av regionfinalen ble kåret av publikum og en jury. I juryen fant vi Kenneth Rudd (akademia), Helge Nitteberg (media) og Maria Utsi (teatermiljø/scenekunst).

– Det var skyhøyt nivå. Maria Olsson utmerket seg, men det var veldig jevnt og vanskelig å velge mellom resten, sier redaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, som satt i juryen under kveldens regionsfinale.

– Hvis dette kan være nivået på formidlingen til forskere så går vi som jobber med journalistikk en lys fremtid i møte, sier han.

Vil gi tilbake til folket

Maria Olsson holdt foredrag om kjønnsroller, hvilke forbilder vi har som barn, hvilke forbilder vi trenger, og hvordan er kjønnsrollene i utvikling.  

– Det kjennes fantastisk å snakke om dette i denne settingen. Jeg gjør min forskning med norske skattepenger, og da må jeg gi tilbake. Det var så mye spennende å lære fra de andre også, dette må vi gjøre mer av, sier en glad Olsson.

Tracy Munthali Lunde Valgte å bruke sine fire minutter til å fortelle om antibiotikaresistente bakterier, hvordan de formerer seg og hvordan vi skal bekjempe dem.

– Jeg synes det er et viktig tema, og det er viktig å si det på en måte alle forstår. Dette angår oss alle, det er ikke et problem som bare finnes på sykehus, sier hun.

 

Maria Olsson fikk pokal av rektor Anne Husebekk. Foto: David Jensen

Skrekkblandet fryd

 

Det er med skrekkblandet fryd at Olsson og Lunde ser på lørdagen som kommer. Presset er stort, for UiT har nemlig vunnet Forsker Grand Prix tre av fire ganger.

– Vi skal gjøre så godt vi kan. Det er mange blandede følelser akkurat nå, sier Lunde.

Olsson er enig med konkurrenten, og legger til:

– Det er alt vi kan gjøre egentlig. Vårt beste.

Husebekk vil arrangere finale hvert år

Rektor ved UiT, Anne Husebekk, kalte kveldens deltakere for «ni skatter som står foran oss».

– Jeg blir så stolt! Jeg synes dette var så bra, og nivået var nydelig. Så at dette kan vinne nasjonal finale er jeg ikke i tvil om. Vi skal med glede arrangere nasjonale finaler hvert år, sier hun stolt.

Husebekk mener Forsker Grand Prix er med på å belyse en del av forskningen som kanskje ikke blir så høyt prioritert.

– Formidling til folket havner litt bak i prioriteringene fordi det er så mye å gjøre med å finne resultater og å publisere dem på en måte andre i fagområdet forstår. Allmennformidling er rett og slett noe folk ikke får tid til å gjøre. Forsker Grand Prix er et godt eksempel på hvordan vi kan få det til på en god måte, sier en stålende fornøyd Husebekk.

 

Det var skyhøyt nivå på deltakerne i Forsker Grand Prix i Tromsø i år. Fra venstre: Tracy Munthali Lunde, programleder Christer Johnsgård, rektor Anne Husebek, Eivind Schneider, Maria Olsson, Morgan Bender, Lena Schøning, Merethe Storflo, Iva Parlov, Markus Landbø og Holly Hasted. Foto: David Jensen

 

 

På Twitter   #norgesarktiske