Forsker Grand Prix: en gamechanger

Fjorårets vinner Torbjørn Øygard Skodvin takker Forsker Grand Prix for et nytt perspektiv på formidling.
Bruvoll, Mathias
Publisert: 25.09.18 00:00 Oppdatert: 25.09.18 10:01
Tromsø

Torbjørn Øygard Skodvin feirer fjorårets seier i Forsker Grand Prix. Foto: David Jensen 

Skodvin, som nå jobber som turnuslege ved Sørlandet sykehus, gikk til topps i den prestisjetunge formidlingskonkurransen i regi av Forskningsdagene i 2017. Han legger ikke skjul på at arbeidet som ble lagt ned i forbindelse med konkurransen, har hatt stor betydning. 

– Det har vært en gamechanger for meg på flere måter, forteller Skodvin. 

Skodvin disputerte ved UiT Norges arktiske universitet i april i år, med en avhandling der han så på utposninger på blodårene til hjernen, og muligheten for å kunne forutse hvilke av disse som kan komme til å sprekke. Skodvin mener Forsker Grand Prix (FGP) var med på å gjøre disputasen enklere. 

– En ting er sceneerfaring, for det er alltid nyttig, men også det å lage presentasjoner har jeg blitt bedre på. På en måte har jeg også blitt mer brutal med meg selv, og da kommer jeg raskere videre. 

 

Finslepent resultat

Formidlingstalentet sier at det var en lang og tung prosess å ende opp med to foredrag på fire minutter til konkurransen, blant annet det å måtte gjøre stadige endringer i presentasjonen. 

– Med erfaringen fra FGP så går det litt kjappere å få laget en presentasjon, selv om arbeidet kan ta lang tid om en vil få det skikkelig bra. At en bruker tid på noe som ikke blir noe av, er ikke bortkastet tid, men er med på å lage et godt og finslepent resultat til slutt, kommenterer han. 

Skodvin mener flere forskere bør ta i et tak for å bli flinkere formidlere, men også til i det hele tatt å formidle det de jobber med. 


Torbjørn Øygard Skodvin vant 2017-utgaven av Forsker Grand Prix. Morten Næss (t.h) kom på andreplass. Begge representerte UiT og Det helsevitenskapelige fakultet. Foto: Karine Nigar Aarskog

–  Jeg mener forskningsformidling er veldig viktig, også for sin egen del da det er lett å bli opphengt i små detaljer. Vi må også huske på at det er samfunnskroner vi blir tildelt og skal forvalte, sier Skodvin. 

Ikke dumme

–  Et begrep jeg har lært meg er «kunnskapens forbannelse». Når en er dypt inne i et fagtema så er det lett å glemme hvor lite en selv visste om temaet da en startet. Når du da skal fortelle om noe så starter du på et nivå som blir helt feil. Det handler ikke om at de som hører på deg er dumme, men om at man ikke snakker fra samme utgangspunkt. Da kan en fort bli misforstått eller forstått på en helt annen måte en det som var ment, forteller Skodvin. 

Hans beste tips til fremtidige deltakere er å bruke god tid, men samtidig ha det gøy.

– Husk å ha det morsomt. Det er lett å bli nervøs, men det blir alle de andre også. Har du muligheten til det så bruk god tid. Det er nok en del som blir skuffet over at de ikke får liret av seg perfekt formulerte setninger på første forsøk, men ikke bli bekymret om presentasjonen ikke blir bra med en gang, sier Skodvin. 

Foto: Bjørn-Kåre Iversen

Professor og faglig rådgiver for formidling ved Det helsevitenskapelige fakultet, Maja-Lisa Løchen, mener arrangement som Forsker Grand Prix er med på å heve standarden for forskningsformidling. 

–  Jeg synes formidling er en kjempeviktig del av jobben vår, smiler Løchen, som har lang og bred erfaring med media gjennom 30 år  ved Institutt for samfunnsmedisin ved UiT.

Løchen overvar fjorårets arrangement, og anbefaler flest mulig å ta turen.

– Det var et kjempeflott arrangement, og det er viktig at vi som fagfolk kan bidra i den litt seriøse delen av underholdningsbransjen, som jo Forsker Grand Prix er, sier hun. 

Moralsk plikt

Løchen beskriver seg som en formidler for allmennheten, og mener det er viktig at ny vitenskap kommer frem til befolkningen.

– Vi er ansatt i staten, og halvparten av min jobb er forskning der vi skal presentere ny kunnskap i vitenskapelige artikler som er lite tilgjengelige for folk flest. Vår oppgave når vi har skrevet noe sånt, er å forklare for befolkningen; hva betyr dette? Hva kan det bety for din helse, for eksempel, spør Løchen. 

Professoren legger særlig vekt på at forskning og resultater ikke skal være kun for forskere.

– Formidling er lystbetont. Det er morsomt å fortelle om forskningen vår, men vi har også en moralsk plikt overfor befolkningen, sier Løchen. 

Se videointervju med Årets deltakere i Forsker Grand Prix, region nord:

  • Maria Olsson, institutt for psykologi. Tema: Utvikling av kjønnsroller.
  • Tracy Munthali Lunde, institutt for klinisk odontologi. Tema: Orale bakterier og antibiotikaresistens.
  • Merete Storflor, institutt for farmasi. Tema: Kolera
  • Markus Landbø, institutt for psykologi. Tema: Beslutningstaking og snøskred
  • Holly Hasted, Seksjon for kulturvitenskap. Tema: Universitetsmuseer
  • Lena Schøning, K.G. Jebsen-senter for havrett
  • Iva Parlov, Det juridiske fakultet. Tema: Lover i forbindelse med skipsvrak
  • Eivind Schneider, Institutt for matematikk og statistikk. Tema: Fysiske romtider.
  • Morgan Lizabeth Bender, Institutt for arktisk og marin biologi. Tema: Hvilken påvirkning petroleumsforurensning har på torsken

Her kan du melde deg på:

 Regional finale Forsker Grand Prix 2018 torsdag 27. september kl. 1900, Studenthuset Driv, Tromsø

 Nasjonal finale Forsker Grand Prix 2018 lørdag 29. september kl. 1900, Studenthuset Driv, Tromsø

Les også: - Kolera er jo den kuleste sykdommen

Bruvoll, Mathias
Publisert: 25.09.18 00:00 Oppdatert: 25.09.18 10:01
Tromsø
Vi anbefaler