– Det har vært fantastisk å delta

De var langt utenfor komfortsonen bare ved å melde seg på – men de angrer ikke. Om to uker skal Iva Parlov og Lena Schøning – sammen med åtte andre doktorkandidater fra UiT – stå på en scene og konkurrere i forskningsformidling under Forsker Grand Prix.
Moe, Trude Haugseth
Publisert: 14.09.18 11:30 Oppdatert: 17.09.18 09:33
Tromsø

Iva Parlov (t.v.) og Lena Schøning var usikre på om de turte, og selv om de er nervøse før finalen, angrer de ikke på at de meldte seg på Forsker Grand Prix. - Fantastisk og utrolig lærerikt, beskriver de prosessen. Foto: Trude Haugseth Moe 

Forsker Grand Prix kan sammenlignes med et «norgesmesterskap» for forskere.

Ti utvalgte doktorkandidater, med ulik faglig bakgrunn, skal på fire minutter presentere hva de arbeider med, hvordan de arbeider og hvorfor de driver med den forskningen de gjør. Målet er en underholdende populærvitenskapelig fremstilling, forståelig for «folk flest».

27. september er regionfinalen i Tromsø. De som går videre, skal konkurrere i den nasjonale finalen to dager etter. Showet skal filmes og vises på NRK senere på høsten.

Utenfor komfortsonen

Lena Schøning og Iva Parlov er begge doktorkandidater ved KG Jebsen-senter for havrett ved Det juridiske fakultet, og søkte samtidig om å få delta i Forsker Grand Prix for noen måneder tilbake. Bare å melde seg på var utenfor komfortsonen.

– Langt utenfor komfortsonen! ler Lena.

– Jeg husker at vi satt på en flyplass, samme dag som fristen gikk ut. Vi tenkte «skal vi gjøre det, skal vi tørre?»,  forteller Iva smilende.

De angrer ikke på at de turte.

– Fantastisk

 Det har vært morsomt, spennende, lærerikt, kult – rett og slett fantastisk! utbryter Iva med et stort smil.   

Iva, Lena og de åtte andre doktorkandidatene har nå bak seg måneder med trening i presentasjonsteknikk og historiefortelling med mentorene, UiT-ansatte Malcolm Jobling og Audun Hetland. Hetland er selv tidligere vinner av Forsker Grand Prix.

Både Iva og Lena skryter av både mentorene og gruppa de har vært en del av.

– Gruppa har vært utrolig bra. Alle hjelper hverandre til å bli bedre, ved å gi tilbakemeldinger. Du er hele tiden nødt til å forklare det enklere, til å gjøre temaet ditt «short and sweet», forteller Iva.

Ikke så viktig med konkurranse

Våget spranget: - Det er skrekkblandet fryd, men veldig lærerikt å delta i Forsker Grand Prix, forteller Lena og Iva og illustrerer følelsen av  å "hoppe i det" til ære for fotografen. Foto: Trude Haugseth Moe

–  Det har vært skrekkblandet fryd. Veldig arbeidskrevende, men også utrolig lærerikt. Slik beskriver Lena de siste månedene med forberedelser.

– Jeg tenker ikke så mye på at det er en konkurranse, det er mer enn nok mestringsfølelse bare å delta. Ikke minst er dette en unik arena for å fremme budskap fra forskninga, sier mener Lena.

 Nyttig for resten av karrieren

De mener begge at de har lært teknikker de vil få bruk for resten av karrieren, som vil være nyttig både når de skal holde presentasjoner og i undervsining. Og i jobben med å ferdigstille doktorgraden.

Tilbakemeldinger fra gruppa og hele denne prosessen har vært  viktig og klargjørende for hele doktorgradsarbeidet mitt, sier Lena.

Tørt ble spennende

– Og jeg er ikke lenger så bekymret for at det jeg driver med skal være «kjedelig» for andre. Gjennom interessen fra de andre deltakerne, har jeg innsett at det jeg driver med også kan være spennende for andre – selv tilsynelatende «tørr juss», legger Iva smilende til.

Setter fokus på formidling

 Begge tror konkurransen er med på å sette forskningsformidling i et positivt lys.

– Kolleger er nysgjerrige, og jeg tror det skaper mer interesse og entusiasme for formidling, mener Iva.

 Nerver

Hvordan er nervene før konkurransen?

– Jeg har vært nervøs helt siden i sommer! Det har vært veldig bra å delta, men jeg må innrømme at jeg kommer til å være lettet når det er overstått, smiler Lena.

Mange forskjellige fag

Resten av Forsker Grand Prix - gruppa fra UiT består Maria Olsson (psykologi), Holly Hasted (kulturvitenskap), Eivind Schneider (romfysikk), Tracy M. Lunde (odontologi), Merete Storflor (farmasi), Markus Landbø (psykologi) og Morgan L. Bender (arktisk og marin biologi).  Her kan du lese mer om og se videointervju med alle deltakerne.

Er imponerte

 Vi er imponerte over nivået på årets gruppe. Det har vært utrolig å se hvordan de har utviklet seg over disse månedene, sier Irene M. Mercer. 

Sammen med Camilla Martinsen Torneus er Mercer prosjektleder for årets Forsker Grand Prix.

– Det er en veldig god stemning i gruppa; de er utrolig flinke til å bygge hverandre opp. De jobber som et team, ikke som om de konkurrerer, forteller Torneus.

På TV

De mener det er en stor mulighet for deltakerne.

– For en forsker er dette et fantastisk utstillingsvindu, mener Mercer, og viser til at programmet streames live. I etterkant skal det klippes og vises på NRK, og blir også liggende på nett-tv på NRKs Kunnskapskanal.

Fest

Prosjektlederne lover publikumsfest i forbindelse med både den regionale og den nasjonale finalen. Programledere er Christer Johnsgaard, kjent både fra barne-tv og fotballbanen, og NRK-veteranen Nadia Hasnaoui. Showet er gratis, men du må bestille billetter.

– Forsker Grand Prix er en kombinasjon av underholdning og formidling. Det er en unik mulighet både for p. hd- kandidaten til å formidle sin forskning og for publikum til å lære noe nytt! Så det er bare å ta med deg vennegjengen og komme! oppfordrer Mercer og Torneus.

 

Forsker Grand Prix:

  • et underholdningskonsept og en konkurranse i forskningsformidling
  • Festivalen Forskningsdagene i regi av Norges Forskningsråd hentet konseptet til Norge i 2010. Konseptet er opprinnelig utviklet ved Syddansk Universitet i Odense.
  • Deltakerne er doktorkandidater( ph.d.-kandidater). De er plukket ut flere måneder i forveien og har fått profesjonell hjelp både med innholdet i presentasjonen, sceneopptredenen og stemmebruk.
  • UiT har deltatt 4 ganger, og vunnet den nasjonale finalen i 3 av dem.
  • Konkurransen filmes og vises på NRK TV Kunnskapskanalen.
  • Regionfinalen 2018 er på Driv i Tromsø torsdag 27.september 2018. De to kandidatene som får høyest poengsum fra dommere og publikum går videre til den nasjonale finalen, også i Tromsø, lørdag 29. september.
  • Vil du være publlikum? Billetter bookes her.

 

Moe, Trude Haugseth
Publisert: 14.09.18 11:30 Oppdatert: 17.09.18 09:33
Tromsø
Vi anbefaler