– Velkommen til tolv dager med feiring!

HM Kongen kommer, det blir finale i Forsker Grand Prix, åpent campus i Breivika, Byfest og mye mer når UiT skal feire sitt 50-årsjubileum og Forskningsdagene i løpet av knappe to uker.
Solhaug, Randi Merete
Publisert: 13.09.18 00:00 Oppdatert: 17.09.18 13:29

Prosjektlederne Camilla Martinsen Torneus (foran), Irene Mercer (t.v.) og Nora Kiil ønsker alle hjertelig velkommen til jubileumsfeiring og Forskningsdager 19.–30. september. De kan by på et fullspekket program med arrangementer spredt rundt i Nord-Norge. Foto: Randi Solhaug

– I hele 2018 har vi markert at UiT Norges arktiske universitet runder 50 år, men selve hovedmarkeringen vil skje samtidig som årets Forskningsdager, forteller prosjektleder for 50-årsjubileet, Nora Kiil, og legger til:

– Fra 19.–30. september bør du derfor sette av tid i din kalender – da har vi mange spennende arrangementer å by på!

I løpet av disse dagene vil forskning, innovasjon, utdanning og formidling, sammen med en rekke kunst- og kulturarrangement prege UiTs studiesteder.

– Dette blir en unik mulighet til å få et innblikk i universitetets mangfoldige virksomhet, påpeker Kiil.

Kongen deltar på den offisielle markeringen

Den offisielle åpningen av Jubel i Tromsø og Forskningsdagene skjer torsdag 20. september med kongelig besøk.

HM Kongen deltar på den offisielle markeringen kokken 13:00 i Labyrinten ved UiT i Breivika. Regjeringen er representert ved statsråd Iselin Nybø, og arrangementet er åpent for alle. Det vil bli hilsninger, samt faglige og kulturelle innslag. Programmet avsluttes kl. 1400.

Kong Harald og inviterte gjester vil i tillegg se et utdrag av Hålogaland Teaters forestilling "Sykle i Snøstorm" som er teaterets jubileumsgave til UiT. «Sykle i snøstorm» er historien om universitetet og Nord-Norge, og har premiere lørdag 15. september.

– Det er en stor glede for oss at HM Kongen har anledning til å være tilsted på den offisielle markeringen av UiT sin 50-årsmarkering. Vi skal gjøre vårt ytterste for at HM Kongen får en minnerik og interessant dag sammen med oss, sier rektor Anne Husebekk.

Kong Harald besøkte UiT sist i oktober 2016, da sammen med presidentparet fra Singapore, president Tony Tan Keng Yam og fru Mary Tan. Foto: Stig Brøndbo

1200 ungdommer utforsker UiT

Også i år blir det masse lærerike aktiviteter på Forskningstorget i Teorifagbygget i Breivika, Tromsø. Her fra Institutt for klinisk odontologi sin stand i fjor. Foto: David Jensen

Samme dag er om lag 1200 ungdommer invitert til Breivika for å delta i arrangementet ”Utforsk UiT.  Her får de et innblikk i hva forskerne våre gjør, og de kan blant annet bli med på å:

  • teste flysimulatoren, skipssimulatorene og droner
  • besøke Nord-Norges største fagbibliotek og få enkle tips og triks til hvordan lære, huske og forstå pensum bedre
  • være med på spennende forsøk og artsbestemme fisk
  • besøke vår rettssal og teste egne dommerferdigheter i rettsaken mot Kasper, Jesper og Jonatan
  • studere insekt i et elektromikroskop
  • lære mer om samisk kultur og prøve seg på lassokasting
  • prøve mange spennende forskningsaktiviteter på vårt Forskningstorg

– Dersom du synes dette høres gøy ut og tenker at det kanskje kan være noe for deg og din familie, så har du muligheten søndag 23. september fra klokka 11:00 til 15:00. Da arrangeres også ”Utforsk UiT” og denne gangen er det åpent for alle. Og selvsagt gratis.

Det forteller prosjektleder for Forskningsdagene Irene Mercer. Du kan lese mer om Utforsk UiT her.

Finaler i Forsker Grand Prix

Torbjørn Øygard Skodvin fra UiT vant Forsker Grand Prix i 2017. Et gavekort på 20.000 kroner fulgte også med seieren. Til venstre konferansier Nadia Hasnaoui. Foto: Mathilde Torsøe

I fjor deltok UiT på Forsker Grand Prix (FGP) for første gang på flere år, noe som gikk over all forventning. For UiT-stipendiat Torbjørn Øygard Skodvin vant den nasjonale finalen, noe som betyr at det er UiT i Tromsø som er finalevert i år.

Torsdag 27. september holdes den regionale finalen på studenthuset Driv hvor ti håpefulle doktorgradsstudenter fra UiT skal konkurrere om to finalebilletter.

Se hvem som deltar her!

Finalisten  går videre til den Nasjonale finalen på Driv lørdag 29. september der de skal konkurrere mot åtte kandidater fra Stavanger, Oslo, Bergen og Trondheim.

– Dette gleder vi oss veldig til! Det blir to begivenhetsrike kvelder hvor publikum vil bli både underholdt og få kunnskap om spennende lærdom fra forskningens verden. I tillegg får de være med på å bestemme hvem som vinner ved å stemme på den kandidaten de mener presenterer sin forskning best, sier prosjektleder Camilla Martinsen. 

Ønsker du billetter til den regionale finalen i Forsker Grand Prix? Se her. 

Ønsker du billetter til den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix? Se her.

          Oppvekst er årets tema

  • Forskningsdagene arrangeres 19.–30. september 2018.
  • Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival der alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner inviteres til å vise fram sin virksomhet for allmennheten. UiT Norges arktiske universitet deltar hvert år på festivalen med mange arrangement.
  • Årets tema på Forskningsdagene er ”Oppvekst”. Temaet har blant annet forgreininger til skole, helse, IKT, biologi, integrering og velferd, og har dessuten høy politisk oppmerksomhet.
  • Se alle arrangementene ved UiT Norges arktiske universitet her. 

Mange aktiviteter på UiTs studiesteder

I løpet av Forskningsdagene 2018 er det arrangementer på mange av UiTs studiesteder. Du finner alle arrangementene ved å klikke på denne lenken, men her er et lite utdrag: 

I Alta starter man allerede 16. september med ”Villmarkskveld på UiT med Jens Kvermo, Rune Waaler og Dallas Seavey. I perioden 19.–30. september kan hele familien delta i Kunnskapsløypa ”Oppvekst”. På Sandfallet/Aronnes vil det være en orienteringsløype med spørsmål, og alle som deltar får en premie av universitetet.

I tillegg er det mye annet som skjer, blant annet blir det rødvinsseminar hvor professor emeritus Einar Niemi forteller historien om Universitetet i Tromsø, seminar med Mari Boine og forskere ved UiT i Alta, samt lansering av boka ”Handlingsrom i barnevernet”.

I Harstad starter Forskningsdagene med lunsjforedraget ”Kan vi stole på forskning?” 19. september. Deretter blir det seks andre lunsjforedrag fordelt utover Forskningsdagene, blant annet et som tre elever fra Heggen videregående skole skal holde med tittelen Norsk holder ”basically” på å dø ut. 28. September holdes et åpent møte om teknologioverføringer fra olje- og gassindustrien.

I Kirkenes blir det ”Folk-til-folk-seminar” om oppvekst i Barentsregionen 20. september.

I Bodø blir det foredrag om kunstig intelligens i fortid, nåtid og fremtid 24. september klokken 19.

I Narvik holder Mari Boine konsertforestillingen Áddehallatgo? – Forstår vi hverandre? Det skjer søndag 23. september, og er et bestillingsverk urfremført på Riddu Riddu i juli 2018.

Under Forskningsdagene i Finnmark inviterer vi til seminar med Mari Boine og forskere ved UiT i Alta. Foto: David Jensen

Avslutter med jubel og Byfest i Tromsø

Etter et initiativ fra noen av dem som studerte ved Universitetet i Tromsø i årene 1972/1973, skal noen av de første ansatte (universitetspionerene) møtes igjen 21.–23. september. I tillegg skal noen av dem som jobbet ved universitetet før 1982 også samles helgen etterpå.

I anledning 50-årsjubileet er det utnevnt fire nye æresdoktorer ved UiT: professor Arieh Warshiel, musiker Mari Boine, lege og redaktør Richard Horton og pioner ved UiT, Olav Holt. 26. september klokken 13 holdes det æresdoktorkreering og seremoni for dem. 

Hele jubileumsuka avsluttes lørdag 29. september med arrangementet Jubel i Tromsø – UiT 50 år, byfest. Hele den dagen skal UiT Norges arktiske universitet prege Tromsø sentrum, fra Polarmuseet i nord til Hålogaland Teater i sør.

– Polar frokost, byhistorie i et UiT-perspektiv, forskertorg, rebusløp og quiz, pop-up-forskere og musikere, fokus på 25 år med Barentssamarbeid, utstillinger og debatt. Dette er noe av det som skjer denne dagen, forteller Nora Kiil. 

Les mer om UiTs 50-årsjubileum her.

 

Solhaug, Randi Merete
Publisert: 13.09.18 00:00 Oppdatert: 17.09.18 13:29
Vi anbefaler