– Vi har fått et praktbygg!

Medisinstudentene Dana Meknas og Martin Hanssen er strålende fornøyde med det nye medisin- og helsefagbygget (MH2). – Vi har fått nye og bedre lokaler å studere i.

Medisinstudentene Dana Meknas og Martin Hanssen føler seg heldige som får splitter nye lokaler å studere i. Foto: Randi Solhaug

Tirsdag 14. august var det endelig offisiell åpning av MH2-bygget, og studenter og ansatte ved Det helsevitenskapelige fakultet har dermed fått etterlengtede nye lokaler.

Nybygget er på 19 000 kvadratmeter og skal romme 950 studenter og 200 ansatte. Hele byggeprosjektet har kostet 1,2 milliarder kroner, og arbeidet har vært ledet av Statsbygg.

I tillegg har cirka 1500 kvadratmeter av den gamle delen av MH-bygget blitt ombygd.

Det har blant annet gitt nye laboratorier og fasiliteter for forskning, nye lesesalsplasser og grupperom for studentene, ny kantine, en egen studenthage, store auditorier, et nytt servicetorg – og hele bygget er innrammet i en flott, kunstnerisk utsmykning.

Se video fra åpninga her.

Rektor Anne Husebekk foretar den offisielle åpningen av bygget - med skalpell, som seg hør og bør. Foto: David Jensen

– Vi føler oss heldige

Detaljprosjekteringen av bygget startet i 2014, men MH2 har vært sterkt ønsket helt siden 2002. Etter flere år med økt aktivitet og økt studentmasse ble det klart at et nytt bygg måtte til.

Så lenge har riktignok ikke studentene Dana Meknas og Martin Hanssen ventet. De går fjerde år på medisinstudiet, men de har kjent på trangboddheten i det gamle MH-bygget.

– Ja, det har vært trangt. Det er mange studenter og for lite grupperom i det gamle bygget, noe som gjorde at konkurransen om de få grupperommene som var, ble stor, forteller de.

Det har heller ikke vært nok lesesalsplasser og skap.

– Det nye bygget er helt fantastisk, stort og fint – og med mange praktiske løsninger for oss studenter. Vi føler oss veldig heldige som fikk oppleve at det ble åpnet i vår studietid, sier Hanssen.

– Det har jo vært en del støy under ombyggingsperioden, men det er har vært verdt det, sier Meknas.

Statsråd Iselin Nybø takker byggherre Synnøve Sandberg i Statsbygg for vel gjennomført byggeprosjekt. Foto: David Jensen

Bedre forhold for forskning og innovasjon

I en egen nøkkelseremoni ble bygget overlevert fra byggherredirektør i Statsbygg, Synnøve Lyssand Sandberg, og til Kunnskapsdepartementet ved forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

– På vegne av departementet er det en glede å ta imot denne nøkkelen. Det er særlig hyggelig med tanke på at bygget åpner det samme året som universitetet fyller 50 år. Jeg forstår godt at dere gleder dere til å ta det i bruk, spesielt dere som har holdt til i provisoriske bygg i påvente av MH2. Nå blir dere endelig samlokaliserte og under ett felles tak, og med det legges det til rette for enda bedre forhold for forskning og innovasjon. Vi har alltid store forventinger til hva UiT får til, ikke minst på helse- og medisinutdanningene, sa Nybø.

Deretter overleverte hun nøkkelen til UiT Norges arktiske universitet, ved rektor Anne Husebekk.

– Dette er en stor dag for universitetet. Jeg tenker tilbake til 2002 – og nå 16 år senere så har vi fått et praktbygg! For 50 år siden ble UiT vedtatt opprettet – med begrunnelse i mangelen på leger i landsdelen, og i dag og i fremtiden kommer det til å bli mangel på helsepersonell i Norge. Denne mangelen håper vi nå å kunne hjelpe litt på, med at vi har fått lokaler til å utdanne flere, sier Husebekk.

Se bilder av bygget her:

Det nye bygget har tipp topp moderne laboratorier. Foto: David Jensen

Det er blitt flere leseplasser for studentene. Foto: David Jensen