Går rett ut i jobb etter masteren

Kandidatavslutning på Det juridiske fakultet etter fem års studier. Helene, Kristine, Marius, Synne og mange av deres medstudenter, trenger ikke lure på hva de skal gjøre nå – de har allerede jobb.
Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 02.07.18 00:00 Oppdatert: 03.07.18 10:38
Tromsø

Seremoni og høytid, bunader og dresser, stolte foreldre, lettelse, glede - og noen tårer. Det er kandidatavslutning på Juridisk fakultet. Fem år på et krevende studie er over. Hva nå? Det viser seg at av mange av kandidatene ikke trenger å bekymre seg for framtida.

Allerede i jobb

Marius Mathisen og Synne Solgaard Evensen kan smile bredt etter seremonien der de har avlagt kandidatløftet. Fra og med i dag kan de kalle seg jurister – og jobb er allerede i boks.

Jeg begynte i mai som advokatfullmektig på et advokatkontor, smiler Synne Solgaard Evensen.

Hun forteller at hun hadde sett seg ut advokatkontoret SANDS på hjemplassen Tønsberg, og ringte dem i fjor høst. Det falt tydeligvis i god jord. Etter en intervjurunde, fikk hun jobbtilbud allerede i oktober i fjor.

Fikk jobbtilbud etter praksis

Marius Mathisen fikk jobbtilbud så tidlig som for et år siden, på Linnet & Co Advokatfirma i Tromsø, der han hadde praksisplass i regi av jusstudiet. Han startet med å jobbe på deltid i januar, og fikk bruke kontoret der til å skrive masteroppgaven sin. Så begynte han å jobbe på fulltid etter han hadde levert masteroppgaven.

– Det er et ganske lite advokatkontor, så jeg får veldig variert arbeid, og jeg trives kjempegodt, forteller Mathisen.

Jobb hos advokat, bank og namsfogden

Også Hanna Aronsen, omkranset av stolte foreldre etter avlegging av kandidatløftet, forteller at hun allerede har skaffet seg jobb, på Schjøtt advokatkontor i Stavanger.

Det samme har Helene Schefte og Kristine Østergård, som har fått jobb i henholdsvis den Danske Bank i Trondheim, og hos Namsfogden i Tromsø.

Fem av seks hadde fått jobb

Fem av de seks kandidatene vi snakket med under kandidatavslutninga hadde allerede skaffet seg jobb.

 – Jeg har inntrykk av at veldig mange av oss har fått jobb allerede, og det er jo kjempepositivt, sier Synne, og Marius nikker:

– Alle på kollokviegruppa mi har fått seg jobb.

Også Hanna Aronsen har allerede fått seg jobb. Her omkranset av de stolte foreldrene Gunhild og Eyvind Aronsen. Foto: Trude Haugseth Moe

Bekrefter

Studiesjef på Det juridiske fakultetet, Kjersti Dahle bekrefter dette inntrykket.

– Ja, vi ser at studentene våre kommer seg raskt ut i jobb. Det er veldig positivt, sier Dahle.

Hun tror det er flere årsaker til det.

– Det er en kombinasjon av at faget er anvendelig, men også og at studentene våre er etterspurt på arbeidsmarkedet, mener Dahle.

Anvendelig utdanning

– Jurister er ikke så sårbare for svingninger i arbeidsmarkedet. Vi utdanner generalister, som kan brukes til veldig mye. Det er stadig behov for jurister, både i tradisjonelle roller, samt at nye områder hele tiden dukker opp, for eksempel økt fokus på personvern og nye lovverk. Det er ei veldig anvendelig utdanning.

UiT-kandidater er attraktive

I tillegg mener hun at jusstudentene fra UiT har fått et godt rykte i arbeidsmarkedet.

– Vi får ofte tilbakemeldinger om at «Tromsø-kandidatene» er attraktive. De har studert i et mindre miljø enn de store kullene som utdannes i Bergen og Oslo, og dermed fått tett oppfølging. Vi har spesialisert oss på mye muntlig trening, og alle hos oss får obligatorisk praksisplass, forteller Dahle.

77 prosent raskt i jobb

Gard Østby Fornes skal prøve noe helt nytt etter jusstudiet: filmskole! Foto: Trude Haugseth Moe

Tall fra UiTs kandidatundersøkelse i 2017 viste at 77 prosent av studentene ved Det juridiske fakultetet kom seg raskt ut i jobb. 9 prosent fortsatte i en jobb som de hadde under studiene; 30 prosent fikk jobb før fullført grad, men begynte rett etter fullført grad, og 30 prosent fikk jobb i løpet av de tre første månedene etter de hadde fullført graden. 94 prosent var i jobb ett år etter fullført grad.

Vil bli filmskaper

Den sjette kandidaten vi snakket med, Gard Østby, følger ikke helt denne trenden, men har bestemt seg for å prøve noe helt nytt.

– Jeg har kommet inn på filmskolen på Kristiania fagskole, forteller Østby.

Han har lyst til å prøve seg som filmskaper, men mener jusutdanninga er en god sikkerhet å ha med seg uansett. Og ikke minst:

– Jeg har lært mye av alle de gode diskusjonene rundt eksistensielle spørsmål vi har hatt på jussen. Det har vært veldig morsomt og lærerikt, forteller Gard.

Kristine Østergård (t.v.) og Helene Schefte har fått jobb hos namsfogden og i en bank, og beskriver studieårene som krevende, men morsomme og lærerike. Foto: Trude Haugseth Moe.

– Fantastiske år

 Hvordan vil resten av de ferske juristene beskrive studieårene på Det juridiske fakultet ved UiT?

– Det har vært fem helt fantastiske år. Det har vært ei reise i dannelse, ydmykhet og mange gode vennskap.

– Vi har lært ekstremt mye, både om jus, og hvordan behandle mennesker– etiske spørsmål, forteller Marius Mathisen.

– Det har vært krevende, men morsomt på veien og veldig lærerikt, samtykker Helene Scheft og Kristine Østergård.

– Studiemiljøet her er veldig godt, og lærerne veldig åpne. Det er kort avstand mellom studenter og lærere, legger Helene til.

Hanna Aronsen har akkurat kommet ut etter avlegging av kandidatløftet og har bare en kommentar.

– Helt fantastisk!

Og utdyper:

– Studiet har vært vanvittig lærerikt, jeg har utviklet meg masse både faglig og personlig.

 

Har vokst

Synne Solgaard Evensen er enig.

– Det har vært utrolig lærerikt. Det har vært krevende, men vi har blitt fulgt tett.

Det som har vært morsomst har vært å se hvordan folk har vokst og utvikla seg. Vi var så usikre da vi begynte. Jeg mener vi har spilt hverandre gode, og at miljøet på studiet her er helt unikt. Studentene bryr seg om hverandre, og de ansatte bryr seg om studentene. Det er fantastiske mennesker som jobber her, mener Synne.

Annerledes hverdag

Framtiden ser lys ut for nyutdannede UiT-jurister, altså.

Men hvordan er egentlig overgangen fra student til å bli arbeidstaker?

– Det er en veldig annerledes hverdag. På studiet hadde jeg bare ansvar for meg selv, men nå har jeg mye ansvar for andre mennesker, og jeg tenker mye på sakene, også når arbeidsdagen er over, forteller Synne.

– Men det hjelper at vi får litt mer inn på kontoen enn studielån og stipend, smiler Marius fornøyd.

 

Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 02.07.18 00:00 Oppdatert: 03.07.18 10:38
Tromsø
Vi anbefaler