New York, New York!

UiT-studentene Jonas Altinius og Martine Stabell er på utveksling i «byen som aldri sover.»
Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 11.05.18 00:00 Oppdatert: 09.05.18 19:36
Tromsø

UiTs jusstudenter Jonas Altinius og Martine Stabell har studert et semester ved Pace University i New York. De vil gjerne tilbake! Foto: Trude Haugseth Moe

Start spreading the news. I’m leaving today…

Det fins ei tid av livet du kan gjøre nærmest hva du vil. Dra hvor du vil. Leve som du vil – bare du klarer deg gjennom eksamen, da! Vi snakker selvsagt om studietida – og spesielt tida du kan dra på utveksling.

Vi har møtt to av UiTs studenter som har valgt å tilbringe et semester i byen som aldri sover: legendariske New York, blant annet udødeliggjort av Frank Sinatra og låta New York, New York…

I want to be a part of it, New York, New York…

New York: "A city that doesn't sleep.." Foto: Colourbox.

En liten halvtime med tog fra ærverdige Grand Central Station i hjertet av New York City, ligger campuset til Pace University. Her møter vi jusstudentene fra UiT, Jonas Altinius og Martine Stabell, som har tilbragt snart et helt semester på Elisabeth Haub School of Law ved Pace. Hvordan har det vært?

Det beste med New York

I wanna wake up in a city that doesn't sleep…

– Det beste med New York er å bare være her! sier Martine.

– Ja, kjenne at man er så nær en så fantastisk by, med så mange muligheter, legger Jonas til.

De bor selv i et «dorm» – studentboliger – på campuset som ligger i småbyen White Plains, men har vært mye inne i The Big Apple, som bare er en liten togtur unna.

De har besøkt muséene og alle de kjente bydelene; Brooklyn, Harlem, Greenvich Village, vært på Ellis Island der Frihetsgudinna er, og på utesteder i helgene.

Jonas har også reist rundt i andre deler av USA, og har vært både i Washington, Canada og Niagara Falls.

Martine rer opp senga på hybelen sin på "the dorm" - studentboligene på campus. Foto: Trude Haugseth Moe

Hyggelige New Yorkere

These little Town blues, are melting away… 

Det er veldig spennende å lære kulturen, og få innblikk i en helt annen livsstil og samfunn, mener Martine.

De synes New Yorkerne er veldig hyggelige og høflige. 

Typisk gatebilde i New York.. Foto: Trude Haugseth Moe

– De sier «God bless you» og slike ting til fremmede. Og så titulerer man ikke lærerne med fornavn, som hjemme, her er det «professor», «sir» og «madam», forteller Jonas.

Folk er også veldig åpne, forteller om seg selv og diskuterer mye politikk. 

Følger med på Trump

And find I’m king of the hill…

De synes også selv det er interessant å følge med i den amerikanske politikken, og leser blant annet New York Times. Særlig i disse Trump-tider.

– Det er «crazy» hva som skjer. Flere amerikanere har beklaget seg ovenfor oss på grunn av presidenten deres, de er flaue over ham, forteller Jonas.

Han forteller at de fleste studentene er liberale, og at han kun kjenner én som stemmer på republikanerne.

– Han er blant annet for våpenloven, noe som er ganske uforståelig for oss nordmenn, mener Jonas.

 «Sprut» i timene

A number one….

Faglig, da – hvordan har det vært å studere her?

– Her må du være godt forberedt til forelesning! smiler Jonas.

På universitetet her forventes det nemlig at studentene kan svare på spørsmål og delta i diskusjoner. Karakteren bygger også på det. Det nytter ikke å sitte stille en hel time, for ikke å snakke om år, som Jonas mener er mulig hjemme.

Det er litt skummelt, men veldig bra også. Det blir veldig «sprut» i timene; åpent for diskusjoner og en annen kjemi i gruppa når alle deltar, mener Jonas.  

Internasjonalt

Jonas og Martine i kantina på campus på Pace.

De tar flere fag, og er veldig fornøyd med spesielt faget internasjonal rett, der miljøet også er internasjonalt, med studenter fra blant annet fra Irak, Brasil, Saudi-Arabia, India, Ukraina og Kina – og Norge. Det gir mange perspektiver, og gode diskusjoner.

Annet rettssystem 

Martine synes det har vært interessant å få innblikk i et helt annet rettssystem enn det norske, og forteller at blant annet amerikanske dommer er helt annerledes enn de norske.

De føler seg begge også godt mottatt av instituttet, som virker å ha et «drilla» opplegg for å ta imot utenlandske studenter.

Sjokk av klasseskille

If I can make it there….

De er begge enige i at klasseskillet har vært et sjokk å oppdage. Det å se at mange er fattige og hjemløse, og det faktum at disse menneskene oftest er afro-amerikanere.

Det fins bydeler de ikke kan være i på kveldstid, som er veldig fattige, og med mye kriminalitet.   

Mange hjemløse: Jonas og Martine synes det var et sjokk å oppdage klasseskillet og hvor mange som er fattige og hjemløse i New York. Foto: Colourbox

Trygge

Men så lenge de unngår visse områder, føler de seg trygge spesielt i «lille» White Plains. Det er et helt annet fokus på sikkerhet enn hjemme også, med sikkerhetsvakter 24 timer i døgnet på studentboligene, og kodelås på dørene.

Gode i engelsk

I'm gonna make it anywhere…

De er begge fornøyd med å ha fått dreisen på engelsken.

– Det tok en måneds tid før jeg fikk språket på gli. Men nå leser jeg engelske tekster tre ganger raskere enn jeg gjorde før. Det er veldig delig, og bra å ha med seg, sier Martine.

Vil tilbake

Har de fått mersmak på storbylivet?

– Ja, uten tvil! sier både Jonas og Martine uten å nøle. 

De har vært på omvisning i FNs hovedkvarter i New York, og kunne veldig gjerne tenkt seg å komme tilbake for et «internship» der, for eksempel.

Da gjenstår det vel bare å si: 

It's up to you, New York, New York! 

Koordinatorer for utvekslingen mellom Det juridiske fakultet, UiT og Haub School of Law ved Pace University: (fra v.) Lene Øye, Cecilia C. Frain og Jessica Albin. Foto: Trude Haugseth Moe

UiT-studentene er "wonderful" 

New York, New York

Start spreading the news, I'm leaving today

I want to be a part of it

New York, New York

These vagabond shoes, are longing to stray

Right through the very heart of it

 

New York, New York

I wanna wake up in a city that doesn't sleep

And find I'm king of the hill, top of the heap

These little town blues, are melting away

 

I'll make a brand new start of it in old New York

If I can make it there, I'll make it anywhere

It's up to you, New York, New York

 

New York, New York

I want to wake up in a city that never sleeps

And find I'm a number one, top of the list

King of the hill, a number one

These little town blues, are melting away

 

And I'm gonna make a brand new start of it in old New York

And if I can make it there, I'm gonna make it anywhere

It's up to you, New York, New York!

 

Tekstforfattere: Adolph Green / Betty Comden / Leonard Bernstein

På Pace møter vi også Jessica Alba og Cecilia C. Frai, som både underviser og jobber med utveksling ved Elisabeth Haub School of Law. De skryter av jusstudentene fra UiT.

– Studentene som har kommet hit fra UiT er «wonderful»: gode studenter og virkelig kompetente. Det har vært et privilegium å ha dem her, og vi vil gjerne ha dem tilbake, sier Cecilia Frain.

– Pace er stedet å være

De ønsker flere jusstudenter velkommen.

– For alle som har lyst til å jobbe med miljørett, er Pace stedet å være. Det beste med fakultetet vårt, er at det er såpass lite at her kan du ta en kaffe med verdensledende forskere innen miljørett, med en helt unik ekspertise, sier Alba.   

Elisabeth Haub School of Law ved Pace University tilbyr over 40 studieprogrammer i juss, ca. 20 per semester. De har spesialekspertise innen environmental law – miljørett–  men du kan også ta andre juridiske fag.

Populært tilbud

–Tilbudet er kjempepopulært blant våre studenter, og samarbeidet med Pace fungerer veldig godt, sier Lene E. Øye, internasjonal koordinator på Det juridiske fakultet, UiT.

Hun forteller at det i vår er andre semesteret fakultetet sender studenter til Pace, og at de jobber med å legge til rette for at studenter fra Pace også kan komme til Tromsø. 

Forskningssamarbeid i bunnen

Utvekslingsavtalen mellom Det juridiske fakultet på UiT og Pace University oppsto som en del av et forskningssamarbeid mellom KG Jebsen senter for havrett ved Det juridiske fakultet, UiT, og Elisabeth Haub School of Law.

– Pace er et godt universitet med gode programmer. Det er fantastisk at våre studenter har mulighet til å studere her. De har et flott samarbeid også med FN som er interessant for studentene. Også er jo New York en fantastisk by å oppleve! Vår erfaring med denne avtalen og ellers er at utveksling fungerer best når vi har et forskningssamarbeid i bunn, sier Ingvild Ulrikke Jakobsen, prodekan ved Det juridiske fakultet og havrettsforsker, som selv var med-arrangør til en konferanse ved Pace i slutten av april.

Stor fordel med faglig samarbeid

Også internasjonal koordinator Lene Øye mener det er en stor fordel med faglig samarbeid med utdanningsinstitusjonen i forbindelse med studentutveksling.

– Det gjør samarbeidet lettere. Flere av de faglig ansatte ved begge institusjoner er involverte, og man får en bredere kunnskap om fagtilbud og hverandres institusjoner, sier Øye.

Her kan du lese mer om utveksling ved UiT! 

Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 11.05.18 00:00 Oppdatert: 09.05.18 19:36
Tromsø
Vi anbefaler