Ønsker flere kvinner på Wikipedia

Er du interessert i å skrive fram kvinner og bli Wikipedia-skribent? Det kunstfaglige fakultet ved UiT inviterer til Wiki-LAN lørdag 16. september.

Dosent ved Musikkonservatoriet, Hilde Blix, fikk tildelt likestillingsprisen under rektors sommerfest i juni i år. Noen av prispengene skal hun bruke på pizza til Wiki-LAN Foto: Lars Åke Andersen

– Vi arrangerer et gratis skriveverksted for folk som har lyst til å lære å skrive på Wikipedia. Kurset har fokus på kvinner, både som forfattere og som de det skrives om, sier initiativtaker og dosent ved Musikkonservatoriet, Hilde Blix.

Skrivekurset er en del av BALANSE-prosjektet ”Kjønn og skjønn i kunstfag – nye karrierebarrierer for kvinner” som har fått støtte fra Norges forskningsråd. Det er første gang et slikt skrivekurs arrangeres i Tromsø.

Les også: Kjønn og skjønn i kunstfagene

– Et demokratisk problem

Ifølge Hilde Blix er bare mellom 10 og 15 prosent av artiklene på Wikipedia skrevet av kvinner. Like få er skrevet om kvinner.

– Dette har betydning for verdenssamfunnets kunnskapsdannelse og definisjonsmakt. Wikipedia er nemlig et av verdens mest leste nettsteder. Derfor er det et demokratisk problem at så få av artiklene skrives av og om kvinner, slår Blix fast.

Les også: Varierende kjønnsbalanse i akademia

Vil fremskrive kvinner

For å bidra til å balansere Wikipedia arrangerer Det kunstfaglige fakultet ved UiT en skrivedag for nye Wikipedia-forfattere lørdag 16. september, i aulaen på Musikkonservatoriet.

– Vi på Kunstfak er spesielt opptatt av kvinnelige kunstnere, og også å få skrevet fram nordnorske kvinner. Både menn og kvinner kan delta på skrivedagen, og vi tar også gjerne imot forfattere som har skrevet en stund, sier Blix.

Det blir foredrag, underholdning og veiledning, og deltakerne må ta med egen datamaskin som de kan jobbe på.

– Vi har latt oss inspirere av konseptet data-LAN. Et LAN-party er i dag oftest brukt om sammenkomster hvor dataspillinteressert ungdom møtes for å spille dataspill, være sosiale og utveksle ideer – gjerne flere døgn i strekk. Også på vårt arrangement skal folk få tid til å være sosiale, samtidig som de kan bruke dagen til å skrive og jobbe, sier Blix.

Bruker prispenger på pizza

I sommer fikk hun likestillingsprisen ved UiT Norges arktiske universitet, og noen av prispengene skal hun bruke på å kjøpe pizza til Wiki-LAN-arrangementet.

– Det er en typisk LAN-aktivitet å spise pizza, smiler Blix.

Hun håper ingen blir avskrekket av at arrangementet varer i tolv timer, og understreker at det er lov å komme og gå som man vil. Men hun ønsker at de som planlegger å komme melder seg på, slik at hun vet hvor mange som dukker opp.

Se hele programmet her

På Twitter   #norgesarktiske