Universitetets største karrierearrangement rett rundt hjørnet

11.09.17 Mathilde Torsøe

På Arbeidslivsdagen kan studenter ved UiT Norges arktiske universitet knytte kontakter med over 80 arbeidsgivere fra inn- og utland.

RETT FØR: – Over 80 bedrifter deltar på Arbeidslivsdagen. De gleder seg veldig til å komme og møte studentene, sier Elise-Margrete Modell (t.v.), Ingfrid Fossbakk og Julie Høie Nygård ved Senter for karriere og arbeidsliv ved UiT, som arrangerer Arbeidslivsdagen. Foto: Mathilde Torsøe

Arbeidslivsdagen er det største karrierearrangementet ved UiT Norges arktiske universitet, og arrangeres førstkommende torsdag. Her kan deltakerne få tips til hvordan de kan kapre drømmejobben, og kanskje møte sin fremtidige arbeidsgiver.  I likhet med de siste årene er arrangementet også i år fullbooket av deltakende bedrifter. Noen står også på venteliste.

På Arbeidslivsdagen snakker mange bedrifter om konkrete jobber de skal lyse ut på et senere tidspunkt, og gir info om mastergradsordninger og trainee-stillinger. Studenter kan skrive bachelor- eller mastergradsoppgaver i samarbeid med bedrifter. På den måten svarer oppgavene på reelle problemstillinger bedriftene lurer på, sier Ingfrid Fossbakk, arrangør og rådgiver ved Senter for karriere og arbeidsliv ved UiT.

Hun sier at flere studenter blant annet får seg sommerjobb på Arbeidslivsdagen. Flere tusen pleier å delta på arrangementet, som i år skjer for tolvte gang.

LES OGSÅ: Dette gjør deg klar til arbeidslivet

Hjelp på veien til en karriere

Blant arbeidsgiverne som deltar er 25 kommuner, flere næringshager, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Klima- og miljødepartementet og Ernst & Young.

– De siste årene har flere regioner og kommuner gått sammen om å ha stands. Det er kjempepositivt, for det gjør det lettere for studentene å se hvor mange spennende muligheter som finnes i regionene. Blant annet kommer ordførere og rektorer, sier Fossbakk.

Hun mener én til én-møtet mellom studenter og arbeidsgivere er det viktigste som skjer på Arbeidslivsdagen.

Alle studentene møter denne dagen skal hjelpe dem på veien mot en karriere. De blir kjent med hvilken kompetanse arbeids- og næringslivet faktisk etterspør.

Tidligere UiT-student Håkon Tveiterås er én av dem som fikk god nytte av Arbeidslivsdagen i fjor. Da var han også med på «Powerlunsj», et konsept der fire studenter trekkes ut til å møte fire nordnorske næringslivsledere. I dag jobber Tveiterås i konsulentselskapet Mind.

Jeg fikk ikke jobb direkte som følge av Arbeidslivsdagen eller Powerlunsjen, men det hjalp meg på veien. På Arbeidslivsdagen pratet jeg med mange, jeg prøvde å rekruttere bedrifter til mastergradsprosjektet mitt og etablerte kontakt med et spennende selskap som jeg fortsatt har kontakt med, forteller han.

På Arbeidslivsdagen kan du blant annet delta på CV-kurs hos Manpower og trene på jobbintervju. Du kan teste evnene og ferdighetene dine gjennom en test som er mye brukt i arbeidslivet, og ta nytt CV-bilde.

LES OGSÅ: Her kan du møte din fremtidige arbeidsgiver

NY ERFARING: Håkon Tveiterås hadde en uvanlig lunsj med tre næingslivsledere i fjor, i forbindelse med Arbeidslivsdagen. Foto: Privat

Risikerer en hard landing

På Powerlunsjen møtte Tveiterås avdelingslederen i Innovasjon Norge i Troms, senterlederen for Nerstranda kjøpesenter og lederen for privatmarkedet i Sparebank1.

Jeg fikk trening i å snakke med næringslivsledere og gjøre meg selv interessant for arbeidsgivere. Jeg fant ut litt om hva de ser etter i ansatte, og det var veldig interessant å finne ut mer om hvordan arbeidsgivere tenker. Det var en hyggelig lunsj.

Næringslivslederne hadde på forhånd sjekket Tveiterås’ LinkedIn- og Facebook-profil.

– De hadde funnet ut så mye de kunne om meg, sier han og smiler.

For de som skal delta på lunsjen lønner det seg å finne ut litt om næringslivslederne også. Vær nysgjerrig og still dem spørsmål, legger han til.

Tveiterås anbefaler på det sterkeste å delta på Arbeidslivsdagen og prøve å bli med på Powerlunsjen.

– Som student er det lett å havne i en akademisk boble, men da risikerer man en hard landing når man først skal ut i arbeidslivet. Derfor bør studenter utnytte alle muligheter til å komme i nærkontakt med arbeidslivet under studiene.

Viktig også tidlig i studieløpet

Fossbakk anbefaler også studenter tidlig i studieløpet å delta på Arbeidslivsdagen.

– Det lønner seg å tenke karriere selv om man er på 1. eller 2. året. Kanskje kan man finne seg en deltidsjobb som er relevant for studiene. Arrangementet kan også bidra til å stake ut et relevant masterløp.

I morgen er det Kick-off for Arbeidslivsdagen, og her kan studentene få tips fra bedrifter om hvordan de kan få mest mulig ut av Arbeidslivsdagen. Det serveres også gratis frokost.

Arbeidslivsdagen arrangeres 14. september fra klokka 10 til 15 i Solhallen i Teorifagsbygget og videre bort mot Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL-fakultet). Les mer i årets brosjyre.

FÅR JOBB: – Mange studenter får seg sommerjobb ved å delta på Arbeidslivsdagen, sier Ingfrid Fossbakk ved Senter for karriere og arbeidsliv ved UiT. Her fra en av de tidligere arrangementene ved UiT. Foto: Lars-Åke Andersen

Ti tips til hvordan du får mest ut av Arbeidslivsdagen:

1. Kom på «Kick-off: Få de beste Insider-tipsene til Arbeidslivsdagen» tirsdag 12. september
  2. Sjekk ut deltakerlisten
  3. Merk deg hvilke virksomheter du synes er interessante
  4. Forbered en pitch – hvem er du og hva kan du?
  5. Ha CV-en din klar og ta den med deg på selve dagen
  6. Forbered noen spørsmål til de som står på stand
  7. Oppgavesamarbeid – er det noen av virksomhetene du kunne tenke deg å skrive en oppgave for?
  8. Bruk Karrierefløya: Dra på CV- og intervjukurs, test dine ferdigheter og lær mer om de ulike bedriftene på deres presentasjoner
  9. Håndhils, smil og snakke med bedriftene på stand
  10. Følg opp bedrifter du kom i god kontakt med etter Arbeidslivsdagen