Dette gjør deg klar til arbeidslivet

For de aller fleste studenter er målet å skaffe seg en relevant jobb etter endt utdanningsløp. Senter for karriere og arbeidsliv (SKA) ved UiT Norges arktiske universitet gir deg fem tips til hvordan du kan bli en attraktiv arbeidssøker.
Wangen, Henriette Leine
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Henriette Leine Wangen
Publisert: 26.07.17 00:00 Oppdatert: 27.07.17 10:17

– ­Du behøver ikke å ha alt klart om fremtidig arbeid før du starter å studere, men det kan være lurt å sette i gang noen prosesser allerede fra første semester, sier rådgiver Ingvild Sørensen ved SKA. 

Rådgiver Ingvild Sørensen ved SKA gleder seg til å møte både ferske og etablerte studenter for samtale kommende høst. Foto: Henriette Leine Wangen

 

SKA arbeider blant annet med å bidra til at studenter kommer i kontakt med arbeidsgivere i løpet av studietiden, i tillegg til å forberede studenter i overgangen fra studier til arbeidsliv. De kan fortelle at det er vanlig at studenter ikke vet hva de ønsker å arbeide med når de starter å studere. Det også finnes studenter som ikke finner ut av dette underveis i studieløpet.

– Det å bli jobbklar handler mye om om å reflektere rundt hva som er viktig for deg og hva du liker å bruke tiden din på. Allerede som student er det lurt å finne ut av hvilke verdier og holdninger du har, i tillegg til hva du lærer i de ulike fagene, men også på hvilken måte kunnskapen i ulike fag kan være anvendbare i praksis, forteller Sørensen.

Som student ved UiT blir du kvalifisert til en rekke jobber. Som en følge av dette kan det være vanskelig å vite hva som blir din aller første jobb. Nedenfor får du fem tips som kan hjelpe deg til å få arbeid i studietiden og etter endt utdanning.

1. Sett av nok tid til studier

Et vesentlig poeng er å sette av nok tid til studiet man har valgt, og arbeide jevnt over tid.  

– Det kan være nyttig å tenke igjennom hva man egentlig lærer og være aktiv muntlig, for å kunne lære mest mulig i løpet av hvert semester, sier Sørensen.  

2. Bli med på aktiviteter 

I ditt eget tempo kan du velge aktiviteter utfra egne interesseområder. For alle nye studenter anbefaler SKA Fadderuka som arrangeres ved UiT.

– Dette gir deg mulighet til å bli kjent med helt ferske studenter og også studenter som har studert i lengre tid, sier Sørensen.

Det anbefales at du stifter bekjentskap med både studenter innenfor ditt eget studieprogram, men også innenfor andre studieprogram, siden mange jobber i dag innebærer tverrfaglig samarbeid.  

– Det kan være lurt å tenke gjennom, at de studentene du skal studere med også kan bli fremtidige kollegaer i arbeidslivet når den tid kommer, legger hun til.

Flere av studentorganisasjonene ved UiT arbeider for å knytte tettere kontakt mellom studenter og arbeids- og næringslivet.

Ved deltakelse i ulike studentorganisasjoner kan du bli kjent med nye fjes, samtidig som du kan dyrke dine interesser.

– Som student vil du merke at slikt engasjement er tett knyttet til arbeidslivet. 

Her kan du se noen av foreningene, organisasjonene og lagene som har tilknytning til UiT.

Rådgiveren poengterer at erfaring fra organisasjonsarbeid ofte vurderes som positivt når du skal søke din aller først jobb, under eller etter endt utdanning.

– At du viser interesse for et tema, samarbeider med andre mot et mål, viser initiativ og arrangerer aktiviteter og så videre, gir god trening for utvikling av ferdigheter, mener Sørensen.

3. Karrieredager

­Selv om det kan være flere år til du skal ut i arbeidslivet, inviterer SKA alle studenter til Arbeidslivsdagen 2017, som arrangeres i Tromsø den 14.september. Arbeidslivsdagen er en stor møteplass, der nærmere 100 virksomheter kommer for å møte studentene. 

– Denne dagen er en glimrende mulighet til å få et innblikk i arbeids- og næringslivet, sier Sørensen. 

I år kommer det til å avholdes en karrierefløy med en rekke aktiviteter som du kan delta på. Eksempelvis kan du få erfare hvordan det er å ta evne- og ferdighetstester. Det vil også tilbys blant annet intervjutrening, karriereprat, CV-fotografering og CV-verksted. 

12.september holdes det kick-off for Arbeidslivsdagen. Hit kommer ulike aktører fra arbeidslivet som vil gi deg tips angående fremtidig karriere.

Les mer: Arbeidslivsdagen 

Les mer: Mads ble headhuntet på karrieredag. Her er hans råd.

Det finnes også en rekke andre arrangementer tilknyttet karriere ved de ulike fagmiljøene og studentorganisasjonene. Det gjelder alle studiestedene tilknyttet UiT; Tromsø, Harstad, Narvik, Hammerfest og Kirkenes.

4. Skaff deg arbeidserfaring

For noen studenter strekker ikke lånet og stipendet til. Som student vil du i en slik sitasjon være nødt til å arbeide mens du studerer.

– Studenter som har vist engasjement utover studiene, og som kan vise til studentjobb, UiT internship, studentorganisasjoner, frivilling arbeid, deltakelse på konferanser og karrierearrangement, viser seg ofte å komme i lettere kontakt med arbeidsgivere etter endt studium. Dette kan ha sammenheng med at disse studentene er bevisste på hva de har blitt gode på i løpet av studietiden og kan gi gode eksempler fra praksis, forteller rådgiveren ved SKA.

Les mer: Ledige stillinger ved UiT

5. Drop-in

Som student er du velkommen på drop-in hos SKA i Øvre lysthus, sentralt på campus Tromsø. Om du er student ved UiT ved et annet studiested enn i Tromsø, kan du ta kontakt via Facebook-siden eller per e-post for å avtale tid på Skype eller telefon.  

– I slike samtaler forsøker vi å kartlegge hva du har kunnskap om, hvilke ferdigheter du har, hvordan du liker å arbeide og hva som er dine styrker. I dialogen fokuserer vi på at du som student skal kunne snakke høyt om dette, slik at du i en senere intervjusituasjon vil føle deg tryggere. Dette vil gi deg et fortrinn som jobbsøker, mener rådgiveren.    

Les mer: Drop-in UiT

 

Wangen, Henriette Leine
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Henriette Leine Wangen
Publisert: 26.07.17 00:00 Oppdatert: 27.07.17 10:17
Vi anbefaler