15 nye studieplasser til UiT innen IT

Regjeringen har tildelt midler til 250 nye studieplasser innen informasjonsteknologi. 15 av disse fireårige studieplassene tildeles fakultet for naturvitenskap og teknologi i Tromsø. 
Wangen, Henriette Leine
Publisert: 12.07.17 00:00 Oppdatert: 14.07.17 09:47

– Dette er et felt der Norge trenger enda mer kompetanse, sier rektor Anne Husebekk ved UiT Norges arktiske universitet.

Studieplassene er fordelt til høyskoler og universiteter som har søkergrunnlag og fagmiljø til å opprette de nye studieplassene fra høsten 2017, skriver regjeringen.no i en pressemelding

Rivende utvikling 

Utdanningsledelsen har mer spesifikt valgt å fordele studieplassene til bachelorstudiet i informatikk. Det er i dag flere søkere enn studieplasser innen dette fagområdet, der studenter ønsker å lære om utvikling og bruk av datasystemer. Slik beskrives studiet på UiT sine sider:

"Bachelorstudiet i informatikk gir deg innsikt i hvordan datamaskiner virker, hvordan du kan programmere dem og få de til å kommunisere med hverandre slik at oppgaver løses til nytte for brukerne." 

Rektor Anne Husebekk på universitetsplassen i Tromsø Foto: Henriette Leine Wangen

Les mer: Bachelor i informatikk 

– Det foregår en endring i hele den industrielle delen av Norge, og IKT kompetanse er en svært viktig komponent i effektivisering og automatiseringen innen nesten alle industrier, forteller Husebekk som mener fiskerinæringen er et godt eksempel på denne utviklingen. 

Ringvirkninger i samfunnet 

Med virkning fra studieåret 2017/2018 gir dette samlet 60 studieplasser til bachelorstudiet i informatikk. Kontorsjef ved Institutt for informatikk Svein Tore Jensen kan fortelle at det er et stort behov for flere plasser. Insituttet registrerte i fjor 76 førsteprioritetssøkere til studiet, mens det til høsten er 95 studenter som først av alt ønsker seg inn der. 

– De tildelte plassene vil ta unna noe av behovet i vår bransje, og det er veldig flott. Sett i et større perspektiv vil dette føre til økt samfunnsutvikling og aktivitet i vårt miljø. I tillegg påvirker denne kompetansen også de fleste andre fagfelt, sier han. 

Også instituttleder ved informatikk Alexander Horsch mener økt kompetanse innen IKT vil ha mye å si for den digitale utviklingen i Norge forøvrig. 

– Digital utvikling vil kreve mange flere nye IKT-studieplasser dersom Norge skal ha en aktiv rolle i den videre utviklingen av det globale digitale samfunn. Nye studieplasser skaper bredere kandidatgrunnlag, ikke bare for digitalisering i samfunnet og næringsliv, men også til grunnleggende og anvendte forskning i informatikk og IKT. Dette er avgjørende for kontinuerlig innovasjon og konkurransedyktighet i Norge, mener han. 

 

 

Wangen, Henriette Leine
Publisert: 12.07.17 00:00 Oppdatert: 14.07.17 09:47
Vi anbefaler