Her skal blodet ditt oppbevares

– Litt ditt, sier slagordet til en kjent dagligvarekjede. Men kanskje passer dette slagordet like bra på UiTs nye kjernefasiliteter?

Wærås, Torgunn
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Johanne Røe Mathisen
Publisert: 29.03.17 00:00 Oppdatert: 30.10.18 12:10
Tromsø

 

Tove Karoline Knutsen fikk æren av å åpne de nye kjernefasilitetene på Helsefak. Foto: Johanne Røe Mathisen

Her kan du blant annet finne blod, spytt og urin som er samlet inn fra forskjellige befolkningsundersøkelser, som TREC, Tromsøundersøkelsen, Kvinner og Kreft-studien, og SAMINOR-studien.

 

Nå om dagen kan vi knapt snu oss uten å bli spurt om vi vil være med i en eller annen medlemsklubb. Mange av dem kan vi nok trygt si nei til, men når man får spørsmål om å være med på en befolkningsundersøkelse, da lønner det seg definitivt å si ja. Nettopp dette er det svært mange som har gjort. Faktisk så mange at det var behov for en ny måte å oppbevare alle disse biologiske prøvene.

Trygg oppbevaring

Kanskje finnes svaret på kreftgåten i en av disse fryseboksene? Løsningen til hvordan vi kan unngå å få hjerteattakk? Nøkkelen til en ny behandling mot høyt blodtrykk? Å samle inn data er bare den første delen av en befolkningsundersøkelse, det er like viktig å finne en trygg måte å oppbevare de biologiske prøvene sånn at forskerne fremdeles kan studere dem lang tid i etterkant.

De nye kjernefasilitetene er et samarbeid mellom Tromsøundersøkelsen, EUTRO og Biobank. Nylig var det på tide med en høytidelig åpning. Tove Karoline Knutsen fra Arbeiderpartiets Helse- og omsorgskomité fikk æren av å klippe snora foran døra, og kunne herved erklære de nye kjernefasilitetene for åpne.

Unike prøver

 

Svært viktig at de biologiske prøvene blir tatt godt vare på, mener Karina Strandahl Olsen. Foto: Johanne Røe Mathisen

– Vi har 390 kvadratmeter med 60 store frysebokser i biobanken. Fryseboksene holder en temperatur på 70 grader, og hvis det skjer noe med temperaturen går det øyeblikkelig en alarm til de som har vakt, forteller faglig leder for Biobank, Karina Standahl Olsen, ved den offisielle åpningen.

 

Hun mener at det er svært viktig at komponentene ikke blir ødelagte over tid. Nesten 2 millioner prøver må bli tatt godt vare på, og det vil de nye kjernefasilitetene sørge for.

­– Disse prøvene er helt unike. Her kan vi spore historikken til prøvene helt fra den dagen de ble tatt, samtidig som vi vedlikeholder personvernet, sier Olsen.

Kanskje kommer noen av prøvene som blir oppbevart her fra nettopp deg?

Les også: Syke er mer deprimerte enn før

Les også: 3,2 millioner kroner til Kvinner og kreft

Les også: Urfolk har dårligst helse

Wærås, Torgunn
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Johanne Røe Mathisen
Publisert: 29.03.17 00:00 Oppdatert: 30.10.18 12:10
Tromsø
Vi anbefaler